Nio av tio tåg försenade

De svenska tågen blev punktligare under 2003, Det visar en sammanställning från Banverket. Men trots stora satsningar är förbättringen inte särskilt stor och fortfarande är det stora problem med tekniska system som signaler och spår.
Banverkets generaldirektör Bo Bylund är ändå nöjd med siffrorna. – Att helt få bort förseningar, det är en omöjlighet. Vad det handlar om är att genom metodiskt kvalitetsarbete successivt minska förseningarna, säger Bo Bylund. Mindre förseningar 9 av 10 tåg kom fram inom fem minuter från beräknad ankomsttid förra året. Det är en förbättring med någon procentenhet på ett år. Sämst var siffrorna i kalla och snöiga januari. Men det är också stora skillnader mellan olika tåg. Medan pendeltågen nådde upp mot 95 procents punktlighet så är bara 75 procent av X2000-tågen i tid, och det är det enda tåg som har tappat i punktlighet. Bo Bylund anser att arbetet med att förbättra punktligheten har börjat ge resultat. Samtidigt visar Banverkets sammanställning att den bästa förbättringen finns hos SJ och de andra bolagen som kör tågen. Underhållet ska förbättras Däremot har Banverkets egna områden som infrastruktur i form av signaler och spår och trafikledning försämrats när det gäller att orsaka förseningar. – Det beror på att det har hänt ett antal saker som har gjort det här besvärligt. En mycket viktig händelse förra året det var att vi hade en mycket kall januari. Det var kyla i stora delar av Sverige under en väldigt lång tid och det orsakar tyvärr väldigt stora störningar och vi kan se just i januari 2003 så var det. – Samtidigt så har vi ju en stor andel av tågen som kommer i rätt tid. Jag tror att resenärerna också förstår att ibland händer saker och ting som är svårt att göra någonting åt, säger Bo Bylund. Banverket kommer nu utöka samarbetet med tågoperatörerna för att få ner förseningarna ytterligare. Dessutom lovar Bo Bylund att det förebyggande underhållet och felavhjälpningen ska förbättras. För ska man locka fler till tåget måste förseningarna hållas nere.
Daniel Rundqvist, Jönköping daniel.rundqvist@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".