Pakistanier deltar i Bombaymöte

På det sociala världsforumet som pågår i indiska Bombay deltar hundratals människor från Pakistan. Deras närvaro är möjlig tack vare de senaste veckornas politiska upptining mellan Indien och Pakistan.
– När vi passerade gränsen in i Indien var det nära att jag grät, berättar pakistanska Rohina Baluch från staden Lahore, medan en pakistansk musikgrupp uppträder. Upptiningen mellan ärkefienderna Indien och Pakistan har gjort det möjligt för hundratals pakistanare att komma till det sociala världsforumet i Bombay. Och de får ett varmt välkomnande av indierna. En dröm i uppfyllelse Rohina Baluch säger att hon länge drömt om att komma till Indien. Hon säger att människorna från Pakistan och Indien egentligen är ett enda folk, att det inte behöver råda fiendeskap. Den pakistanska delegationen väcker känslomässiga reaktioner hos många indier, många klappar händerna, ler och vinkar. Lättare att få visum Också Manru Mal från Lahore säger att de blivit mycket vänligt bemötta av indierna. Tidigare var det nästan omöjligt att få visum för indier och pakistanare att besöka varandras länder. Nu har båda länderna lovat att det ska bli lättare. När en pakistansk grupp som framför sufisk musik börjar spela en spontan konsert framför Ekots mikrofon, så samlas snabbt en stor och entusiastisk indisk publik. Sångerna är nästan ändlösa, kanske sitter de där och spelar än.
Nils Horner nils.horner@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".