Slutspurt inför provvalet i Iowa

Kandidaterna i den hårda kampen om vem som ska bli demokraternas presidentkandidat i USA i höst spurtar nu inför måndagens provval i delstaten Iowa, som enligt opinionsmätningarna ser ut bli mycket jämnt.
För de fyra som kämpar om segern i den första riktiga värdemätaren handlar det nu mindre om att presentera konkreta förslag och mer om att skapa en positiv stämning kring sin kampanj. I kampanjhögkvarteret i centrala Des Moines ropar Edwards-supportrar att det är nu den ska inledas, den unge senatorn från North Carolinas väg mot Vita Huset. Den ska inledas med en seger i måndagens provval. Stort medieintresse Opinionssiffrorna pekar uppåt, vilket också har gjort att mediaintresset ökar, lokalen är nästan till hälften fylld av journalister, som får se och höra John Edwards försöka elda upp de redan trogna ännu en gång. Men något mer konkret buskap eller utspel bjuder inte Edwards på och inte heller de tre andra segerkandidaterna - Dick Gephardt, Howard Dean och John Kerry - ägnar sig åt några tyngre politiska inlägg så här i sluttampen på en lång och tuff valkampanj. Det handlar mer om enklare budskap om att kämpa, tro på seger och att det är just de som ska vinna här i Iowa och så småningom besegra George Bush. Övertyga de tveksamma Den lokale TV-journalisten Dick Kay, som trängdes med oss andra inne möteslokalen är inte förvånad. – Det här ju ett möte för att peppa anhängarna att orka lite till, att göra det där lilla extra, det är som på ett idrottsevenemang med cheerleaders, konstater Kay med en träffande beskrivning. Men kanske kan det övertyga en del tveksamma väljare också. Ann McClauren hade inte riktigt bestämt sig för om hon skulle rösta på Edwards, men efter mötet kände hon sig säkrare. – Han är en bra person, men man är osäker på om någon tycker likadant, och så plötsligt ser man att andra tror på samma sak om jag själv gör, det är viktigt, säger Ann och vandrar iväg med några Edwardsdekaler i handen. Oviss utgång Senatorn själv säger efter mötet att det känns att kampanjen nu har medvind men att det viktiga är att det håller ända fram till måndag kväll. Så sätter han sig i bussen och åker iväg till nästa möte och nästa. Den lokale TV-journalisten Dick Kay ler nöjt. Det här är en rolig valrörelse att bevaka för det är så spännande, säger han. Och så konstaterar han det som alla inblandade, från väljarna i Iowa via kandidaterna till de så kallade experterna nu upprepar gång på gång: att ingen vet vem som kommer att vinna.
Anders Ask, Des Moines, Iowa anders.ask@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".