Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Utrikespolitiken splittrar vänstern

Publicerat söndag 18 januari 2004 kl 11.23
När vänsterpartiet håller kongress i februari räknar Staffan Norberg i partiets verkställande utskott, med att petas. Han är en av dem som varnat för återgång till ”dogmatism och teskommunism”. Själv vill han gärna fortsätta samarbeta med socialdemokraterna också om utrikespolitiken.
Staffan Norberg tycker att vänsterpartiet för en utrikespolitik som är allt för ryggradsmässig. – Jag tror att det för många vänsterpartister är omöjligt att säga att USA gör någonting som är bra. Det leder ofta till att vi stöder personer och politiska rörelser som vi egentligen inte alls delar uppfattning med och det ärväldigt ryggmärgsmässigt som man landar i de här åsikterna i partiets interna debatt, säger Staffan Norberg. Iraks kommunistparti ett exempel Staffan Norberg, som suttit i partistyrelsen i tio år, varav de senaste fyra i verkställande utskottet, ger ett par exempel på vad han menar. – Den elfte september anbefallde Gudrun Schyman en tyst minut för de tusentals oskyldiga offren, som drabbades av terrordådet. Då reste sig helt sonika en tredjedel av partistyrelsens ladamöter och gick ut i protest mot den tysta minuten för man tyckte det var fel. Jag fylldes av ett djupt obehag, säger Staffan Norberg. – En annan diskussion som finns är den diskussion som finns om inbjudan från Iraks kommunistparti till vår partikongress. Det finns de som tycker att det är helt fel, eftersom Iraks kommunistparti finns med i den samlingsregering som nu styr Irak. Då uppfattas de som att de är USA:s lakejer. Jag tror inte de gillar USA, men samtidigt ser de Saddamregimen och kontrarevolutionen som ett större problem än USA, säger Staffan Norberg. Lars Ohly, föreslagen som ny ordförande för vänsterpartiet och utrikespolitisk talesman, tillhör inte dem som gick ut. Hans version är det bara var två som lämnade rummet. Inget att stödja i USA Lars Ohly bestrider också att partiet ryggradsmässigt är mot USA:s utrikespolitik, men kan idag inte hitta något att stödja i den. – Det är inte så att vi tycker att något är dåligt därför att det är USA som säger det. Vi lyssnar på vad som sägs och vi tar ställning de de förslag som finns på utrikespolitikens område och vi tar ställning till det handlande vi ser, säger Lars Ohly. Kan man se något fall där USA stöder krafter som vänsterpartiet också stöder? – Nej, idag kan jag inte se det. george Bush har fört USA i en extrem utrikespolitisk riktning och jag ser inte att det finns någon arena där USA driver ett krav som vänsterpartiet stöder, säger vänsterpartiets Lars Ohly.
Inger Arenander inger.arenander@sr.se
Ett mer utförligt inslag om vänsterpartiets utrikespolitik sänds söndag kväll i God morgon världens repris 22.05 i P1.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".