Ökad vinst för Sony Ericsson

Mobiltelefontillverkaren Sony Ericsson förbättrade sin vinst under förra årets sista kvartal. Vinsten blev drygt 420 miljoner kronor och det var klart bättre än vad många analytiker hade väntat sig.

–Det är framför allt att våra produkter är väldigt väl mottagna, framför allt T610, säger Jan Wäreby, vice vd på Sony Ericsson.


Betyder det att ni har fått mer betalt för era telefoner?


–Vi har en mix mellan våra produkter som gör att det genomsnittliga priset vi får ut ligger väldigt bra till jämfört med våra konkurrenter, säger han.


Fler sålda mobiltelefoner
Det blev ett rejält vinstlyft för Sony Ericsson under förra årets sista kvartal. Vinsten blev drygt 420 miljoner kronor och det ska jämföras med en förlust på över 700 miljoner kronor under det fjärde kvartalet året innan.

Sony Ericsson förklarar alltså förbättringen med att man har sålt allt fler mobiltelefoner, över 27 miljoner förra året.  Men för hela förra året  blev det ändå en förlust på närmare 1,2 miljarder kronor, en stor summa, men mer än en halvering av förlusten året innan.


Samma andel av världsmarknaden
Sony Ericssons andel av världsmarknaden ligger kvar på runt 6 procent. Den andelen har inte ökat jämfört med förra året.


–Marknaden har växt relativt starkt i slutet på året, så vi håller ungefär vår marknadsandel men vi har också gjort klart tidigare att vårt fokus har varit att komma upp i svarta siffror och det har vi lyckats med, säger Sony Ericssons vice vd Jan Wäreby.


Hur ser det ut nästa år tror du?


–Vi siktar på att hålla oss som ett lönsamt företag men även börja öka både volym och marknadsandelar, säger han.


Eva Stenström
eva.stenstrom@sr.se