Cancerlarm oroar norsk laxindustri

I Norge var laxexporten rekordstor förra året både i ton och i kronor. Landet behåller positionen som världens största laxexportör, men det finns orosmoln trots att branschen är mer optimistisk än för något år sedan.

Nästan all lax från Norge kommer från odlingar. Avelslaxarna är jättelika och påminner inte om den lax vi är vana att se på tallriken.
 
Förra året ökade den norska laxproduktionen till den största landet haft, över 500 000 ton.


Nästan allt går till export och mängden ökade med 15 procent. Värdet var motsvarande drygt tio miljarder svenska kronor.


Cancerlarm oroar branschen
Fisket kommer att vara en lika viktig industri i framtiden som den är nu längs den norska västkutsten, tror Svein Berg vid fiskenäringens exportorganisation.
 
Men även om laxen säljer som aldrig förr är inte allt frid och fröjd.


Larmsignaler om att odlad lax innehåller cancerframkallande ämnen gör att branschen är orolig för att försäljningen ska minska.


Forskarnas rön kan vara förklaringen till att laxaktierna sjunkit i värde på Oslobörsen den
senaste veckan.


Minskar i värde
Ett orosmoln är också att den totala norska fisk- och skaldjursexporten minskat i värde.


Den starka kronkursen har ställt till med problem och arbetsplatser har försvunnit. Konkurrensen från länder som kan producera till lägre kostnader märks alltmer.


Nu gäller det för norsk fiskeindustri att försöka behålla positionen framförallt på den europeiska marknaden, säger havsmatföretaget Stolt Seafarms vd James Stove Lorentzen.


Fler fusioner behövs för att företagen ska bli ännu starkare, bland annat när det gäller marknadsföring mot Frankrike och Tyskland, säger han.Beatrice Janzon, Oslo
beatrice.janzon@nrk.no