Rekordstor norsk laxexport

 I Norge var laxexporten rekordstor förra året, både i ton och i kronor. Landet behåller positionen som världens största laxexportör. Men samtidigt som branschen nu är mer optimistisk än för något år sen, så finns det också bekymmer.

Nästan all lax från Norge kommer från odlingar. Så hær kan det låta när könsmogna laxhonor hoppar runt i stora vattenkar.  Avelslaxarna är jättelika och påminner inte om den lax vi är vana att se på tallriken.
 
Förra året ökade den norska laxproduktionen till den största landet haft , till över 500 000 ton. Nästan allt går till export och mängden ökade med 15 procent. Värdet var motsvarande drygt 10 miljarder svenska kronor.


Fisket kommer att vara en lika viktig industri i framtiden som den är nu längs den norska västkutsten, tror Svein Berg vid fiskenäringens exportorganisation.
 
Men även om laxen säljer som aldrig förr så är inte allt frid och fröjd. Larmsignaler om att odlad lax innehåller cancerframkallande ämnen gör att branschen är orolig för att försäljningen ska minska. Forskarnas rön kan vara förklaringen till att laxaktierna sjunkit i värde på Oslobörsen den senaste veckan.


Ett orosmoln är också att den totala norska fisk - och skaldjursexporten minskat i värde. Den starka kronkursen har ställt till med problem arbetsplatser har försvunnit. Konkurrensen från länder som kan producera till lägre kostnader märks alltmer. Nu gäller det för norsk fiskeindustri att försöka behålla positionen framförallt på den europeiska marknaden. Havsmatföretaget Stolt Seafarms vd James Stove Lorentzen säger att fler fusioner behövs för att företagen ska bli ännu starkare, bland annat när det gäller marknadsföring mot Frankrike och Tyskland.


Beatrice Janzon, Oslo