”Israels regering stryper yttrandefriheten”

I Israel stöder de flesta, inklusive regeringen, den israeliske Sverigeambassadören, Zvi Mazels, attack mot konstverket ”Snövit och sanningens vansinne”. Men det finns också de som kritiserar hans agerande och menar att det är ett exempel på den israeliska regeringens försök att strypa yttrandefriheten.

–Nej, vi har ingen yttrandefrihet här. Jag känner inte att jag kan säga vad jag vill offentligt, säger Angela Godfrey-Goldstein, israelisk konstnär bosatt i Jerusalem.


Väntar på att åtalas
Själv väntar hon på att åtalas för att ha skrivit ”Välkommen till ghettot Abu Dis” på den mur som israelerna håller på att bygga mellan Jerusalem och den palestinska förorten Abu Dis.


–Förr kände man faktiskt att Israel var ett ganska fritt samhälle men så är det inte längre. Jag har sett saker med egna ögon och när jag sen läser om det i tidningarna förnekar man att det överhuvudtaget har hänt, säger hon.


Klimatet förändrat
Angela Godfrey-Goldstein menar att det är den nuvarande regeringen under ledning av premiärminister Ariel Sharon som har försämrat klimatet för yttrandefriheten.


Att kritisera Israel har blivit det samma som antisemitism. Israeliska kulturarbetare vittnar om att det blir allt svårare att få pengar till projekt som kritiserar landet.


”Israelerna överreagerar på kritik”
För inte så länge sedan fick landets Högsta domstol ingripa för att en kritikerrosad film om israeliska soldaters framfart i staden Jenin på Västbanken överhuvudtaget skulle kunna visas.


–Det som hände i Stockholm är också typiskt. Israelerna överreagerar på kritik och slår tillbaka. De gör allt för att vända på kritiken och utnyttja den till sin egen fördel, säger Angela Godfrey-Goldstein.


På historiska muséet i Stockholm lyckades det. Ambassadör Zvi Mazel uppfattas närmast som en hjälte i Israel i dag.


Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se