Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mijailovic skyldig till mordet på Anna Lindh

Illustration: Claes Folcker/PRB

Den åtalade Mijailo Mijailovic är skyldig och han hade uppsåt, anser Stockholms tingsrätt. Det är oklart vad han kommer att dömas för och vilket straff han kommer att få. Tingsrätten beslutade samtidigt att Mijailovic ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Överåklagare Agneta Blidberg höll vid dagens slutpläderingar fast vid att Mijailo Mijailovic ska dömas för mord.


– Det finns inte något som tyder på att Mijailovic varit så allvarligt psykiskt störd att han inte vetat vad han har gjort. Hans handlande både före och efter mordet visar att han har vetat vad han har gjort, att han varit tillräknelig och att han fungerade rationellt, sade hon i sin slutplädering.


– Han måste ha insett att om han vilt och besinningslöst angriper någon med en kniv i bröstet och i buken så kan döden inträffa. Denna vetskap har inte avhållit honom från att handla som han gjort, fortsatte överåklagare Agneta Blidberg.


Nekade under 14 förhör
Åklagarsidan hävdar att Mijailo Mijailovics agerande efter dådet visar på ett rationellt tänkande. Till exempel slängde han kniven och brände sina kläder, han tog en taxi i stället för pendeltåget och han lät klippa sig.


Mijailo Mijailovic nekade till brott under 14 polisförhör under flera månader. Därefter började han tala om att han hört röster.


– Den röst som Mijailovic refererar till är hans egen. Han har hört den förut och han vet att det rör sig om tvångstankar. Rösten uppmanar honom att angripa och det är just det han gör, sade överåklagare Agneta Blidberg i slutpläderingen.


Felaktiga mediciner
Men Mijailovics försvarare Peter Althin poängterar ändå att Mijailovic inte var vid sina sinnens fulla bruk när han attackerade Anna Lindh.


Han var akut psykotisk vid tillfället, antingen på grund av sjukdom eller för att han fått felaktiga mediciner.


Althin pratade till exempel om att han tagit en antidepressiv medicin som kan förvärra psykoser, manier och sömnsvårigheter.


Det hade han fått utskrivet av läkare och därför var hans tillstånd inte självförvållat.


– Utan att ha någon egentlig medicinsk kunskap. Antingen har Mijailo på grund av medicinerna med alla de här bieffekterna, eller på grund av någon sjukdom befunnit sig i ett psykosliknande tillstånd och därmed agerat utan att vara vid sina sinnens fulla bruk, sade advokat Peter Althin i slutpläderingen.


Förstod inte att hon skulle dö
Mijailovic har heller inte, som åklagarna påstår, varit likgiltig för att knivöverfallet skulle kunna leda till döden för Anna Lindh. Enligt Peter Althin har han på grund av sitt eget tillstånd inte förstått att hon kunde dö.


– Om han varit så från sina sinnens bruk, bedövad, psykotisk eller omtöcknad, att han inte hade någon insikt i eller tanke på följden av sitt handlande. Då kan det inte heller bli fråga om något likgiltighetsuppsåt, eftersom han inte insett eller tänkt tanken att följden av angreppet skulle bli att Anna Lindh avled, sade Peter Althin i sin slutplädering.


Men tingsrätten har alltså redan kommit fram till att den åtalade hade uppsåt, att han handlade med avsikt, vilket krävs för att någon ska kunnas fällas för mord.


Aggressivitet orsakade övergreppet
Det är det som åklagarna yrkar på, medan försvaret hävdar att det inte finns några bevis för mord och att Mijailovic i så fall ska fällas för dråp.


Åklagarsidan anser att anledningen till själva övergreppet är Mijailo Mijailovics egen aggressivitet.


– Anna Lindh var en framgångsrik och betydelsefull representant för det samhälle som missvårdat Mijailovic. Hon var också kvinna. Mijailovics förhållande till det kvinnliga könet synes vara mycket problematiskt, sade Agneta Blidberg.


– Att Mijailovic såg Anna Lindh på NK den 10 september var säkert en slump. Men att angreppet riktades mot just Anna Lindh var ingen slump utan ett medvetet handlande, konstaterade överåklagare Agneta Blidberg i slutpläderingen.


Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se
Maria Eksedler
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".