Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny lag ska sätta gräns för kampsporter

Kampsporter ska regleras. Inom ett par veckor kommer regeringen att lägga fram ett förslag, enligt idrottsminister Mona Sahlin. Enligt henne kommer lagen att skärpas, så att det inte blir möjligt att anordna tävlingar i kampsporter som innehåller moment där både knän och armbågar får användas för slag och där man får sparka mot liggande motståndare.


I dag är det förbjudet att utöva proffsboxning i Sverige. Men som Ekot rapporterade i morse är det helt fritt att anordna tävlingar i andra kamsporter. Det kan handla om exempelvis K-1, där förutom slag även sparkar och knäande är tillåtet och där utövarna för det mesta är i tungviktsklass.


Oftast krävs det inga tillstånd och arrangörerna behöver inte ha någon läkare på plats, vilket krävs i exempelvis Danmark.


I april ordnas den första tävlingen i kamsporten Vale tudo i Stockholm. I Vale tudo, som är portugisiska och betyder ungefär ”allting är tillåtet” sker matcherna i en stålbur och boxningshandlaskarna är utbytta mot tunnare varianter som slutar strax nedanför knogarna.


Enligt Mona Sahlin är Vale tudo ett exempel på en form av kampsport som inte kommer att tillåtas med de nya reglerna. Och hon beklagar att den nu dyker upp som tävlingsform i Sverige.


– Jag tycker inte det är bra. Det är farligt, det kringgärdas inte av några bestämmelser om läkare och medicinska krav. Det visar också hur gammalmodig lagstiftningen är som bara talar om proffsboxning.


Exakt hur lagen, som också ska slå fast om proffsboxning ska kunna bedrivas i Sverige, kommer att se ut är oklart. Men gemensamma riktlinjer kommer att presenteras för vilka skydd, läkarvård etcetera som kommer att krävas för framtida tävlingar.


Men att förbjuda nyare kamsporter som Vale tudo grundar sig mest på okunskap. På flera punkter är proffsboxningen egentligen farligare. Det säger Carl Otto Knudsen som arrangerar tävlingen i Vale tudo i Stockholm i vår. Han tycker däremot att det är bra att det skapas lagar som slår fast att det krävs läkare på plats vid tävlingarna.


– Det blir min och deltagarnas uppgift att via att Vale tudo är seriöst och att det inte handlar om folk direkt från gatan utan seriösa utövare, säger Carl Otto Knudsen.


Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".