Pingstpastor åtalas för hets mot homosexuella

Nu testas den nya lag som gjort det straffbart att hetsa mot homosexuella. En pingstpastor på Öland åtalas för att ha sagt att homosexuella oftare än andra har sex med djur. De homosexuellas ombudsman välkomnar åtalet.

– Uttalanden i det här specifika fallet går långt utöver vad som är tillåtet och över gränsen och jag hade blivit mycket förvånad om man inte väckt åtal i det här fallet, säger Hans Ytterberg, ombudsman för de homosexuella.
 
Det var i somras som pastor Åke Green höll en känsloladdad predikan mot homosexualitet. Förutom att homosexuella oftare har sex med djur än andra, sa han till exempel att pedofiler ofta börjar som homosexuella.

Polisen har bandat
På polisens band från predikan hör man pastor Åke Green.

– Homosexualitet, det är något sjukt. Det är en frisk och ren tanke som blivit utbytt mot en besmittad tanke, säger pastor Åke Green.
 
Sedan bara ett drygt halvår tillbaka är det förbjudet att hetsa mot homosexuella på samma sätt som det är förbjudet att piska upp ett hat mot till exempel färgade eller judar.

När Åke Green nu åtalats är det enligt riksåklagaren första gången lagen prövas.

Fängelse i fyra år maxstaffet
Om han fälls kan han dömas till allt från böter till fyra års fängelse. Åklagaren menar att det kan handla om grov hets mot folkgrupp.

Många pingstvänner och andra kristna kämpade hårt mot den här lagändringen. Åke Green själv tar inte tillbaka någonting.

Att homosexuella oftare än andra har sex med djur, säger han att han lärde sig under en tid när han svarade i telefon som ”jourhavande medmänniska”.

– Det jag har sagt det står jag för hela vägen och jag ångrar inte att jag har talat om det här, säger pastor Åke Green.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se
Leif Johansson, SR Kalmar
leif.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".