Kerry segrade i provvalet i Iowa

Det blev ett oväntat slutresultat av provvalet i den amerikanska delstaten Iowa, den första värdemätaren om vem som ska bli demokraternas kandidat i höstens presidentval. John Kerry, senator från Massachussetts, segrade, han vann 38 procent av delegaterna och han tackade för en liten stund sedan sina anhängare.

– Tack Iowa för att ni gjort mig till Comeback Kerry, sa en rosslig men mycket lycklig när John Kerry när han mötte jublande anhängare i sitt högkvarter här i Des Moines, Iowa.


Oväntad comeback
Senatorn från Massachussetts, har utan tvekan gjort en för de flesta helt oväntad comeback i denna valrörelse. Så sent som för någon dryg månad  sedan hade han dåligt stöd i opinionsmätningarna och var utdömd av experterna. 


Men under den senaste tiden har Kerrys kampanj haft stark medvind, han har uppenbarligen lyckats fånga många av dem som dröjde länge med att bestämma sig. Två huvudskäl som nämns till Kerrys seger: väljarna i Iowa såg honom som erfaren, och som någon som kan besegra George Bush i ett presidentval. Just det senare, valbarheten, har blivit nyckeln i detta val.


Bakslag för Dean
Det ses också som en av huvudanledningarna till det oväntat stora bakslaget för den som länge, inte minst i opinionsmätningarna, såg ut som vinnare, Howard Dean. Trots att hela tre av fyra demokratiska väljare motsätter sig Irak-kriget, så röstade de inte på den uttalade krigsmotståndaren Dean, som kom först på tredje plats med 18 procent av delegaterna.
 
Själv anser Dean att misslyckandet till stor del var en följd av övriga kandidaters hårda attacker mot honom och vad han själv beskriver som en tuff behandling av medierna.


Har fortfarande chansen
Men Dean vet också att han fortfarande har chansen. Till exempel vann Bill Clinton inte Iowa-valet 1992, men blev ändå president senare samma år.


Valresultatet innehöll fler överraskningar, andraplatsen med 32 procent av delegaterna togs nämligen av senatorn från North Carolina, John Edwards. Också han räknades ut för bara ett par månader sedan, men hans så kallade positiva konstruktiva budskap, där han avstått från alltför hårda påhopp på sin motkanadidater, gick uppenbarligen hem hos väljarna.


Gephardt ger upp
Däremot så kommer den mångårige kongresspolitikern Dick Gephardt nu ge upp försöken att bli demokraterna presidentkandidat. Gephardt som var den som mest av alla behövde vinna i Iowa för att kunna ha en chans framöver, kom först på fjärde plats med 11 procent av delegaterna.


Mot bakgrund av resultaten här i Iowa och de snabba svängningarna i opnionen, så är det få, om ens någon, som inför den fortsatta valrörelsen, närmast är det primärval i New Hampshire om en vecka, idag vågar peka ut en självklar favorit till att bli demokraternas presidentkandidat i höstens val.


Anders Ask, Des Moines, Iowa
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".