Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Indier kräver stopp för lag mot homosexualitet

Publicerat tisdag 20 januari 2004 kl 11.34
Foto: Manish Swarup/PRB

I Indien är homosexualitet kriminellt men alltmera högljudda aktivister kräver nu att en lag från 1800-talet ändras och att också homosexuella ska få rättigheter. Just nu pågår en av de mest synbara manifestationerna hittills av det homosexuella Indien vid pågående Socialt världsforum i Bombay.

– Vi har bestämt oss för att komma ut och visa samhället att vi finns och att vi förtjänar att behandlas som människor, säger Gauri Nandan, en av hundratals gay-aktivister vid Socialt världsforum i Bombay.


Största aktionen hittills
Mötet i Bombay är en av de mest synbara demonstrationerna hittills av det homosexuella Indien.


– Jag och min partner har levt ihop i sju år men vi kan inte gifta oss och inte ärva varandra och vi riskerar att bli attackerade för vår läggnings skull, berättar Gauri Nandan.


Gay-aktivister i Indien riktar nu in sig på en lag mot homosexualitet som britterna införde på 1860-talet. Homosexuella kan straffas med upp till tio års fängelse. I praktiken sker det sällan men samhällets fördomar är desto starkare.


Sex tabubelagt ämne
Sex är generellt ett tabubelagt samtalsämne i Indien vilket gör gayrörelsens jobb mycket svårare. Många indier ser homosexualitet som antingen icke-existerande i Indien eller ett korrupt inflytande från väst.


På senare tid har flera indiska filmer och såpoperor på tv börjat introducera homosexuella rollfigurer och en del ser det som ett hoppfullt tecken på ökande tolerans. Ännu så länge gäller den ökande öppenheten bara män – inte homosexuella kvinnor.


Lesbiska tvingas gifta sig med män
Gita Kumana är lesbisk aktivist i Bombay. Hon säger att lesbiska kvinnor ofta tvingas till giftermål eller livslång förnekelse av sin läggning.


Indien är mycket starkt familjeorienterat men för många homosexuella här blir familjen en källla till konflikt snarare än stöd.


– Jag är öppet lesbisk och aktivist men när jag kommer hem till min familj möts jag av fientlighet. Min pappa accepterar inte min läggning, säger Gita Kumana.


Rosanna Flamer-Caldera från Sri Lanka ser ändå hoppfullt på framtiden.


– Asien är en sovande jätte men börjar sakta vakna, också när det gäller homosexuellas rättigheter, säger hon.


Nils Horner, Bombay
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".