Partiledarkandidat vill till Europaparlamentet

Förre riksdagsmannen Johan Lönnroth har sagt ja till att stå på vänsterpartiets lista till Europaparlamentet samtidigt som han kandiderar till partiledarposten.

– Jag vill väldigt gärna bli bägge sakerna men det är möjligt att om jag skulle bli vald till partiledare så blir det svårt att också sitta i EU-parlamentet. Men den stunden den sorgen. Först kommer partiledarfrågan, säger Johan Lönnroth.


Men om du inte blir vald till partiledare är du beredd att bli Europaparlamentariker?


– Utan tvekan.


Om Johan Lönnroth blir Europaparlamentariker innebär det att vänsterpartiet får en politiker i Bryssel som inte följer den partilinje som hittills gällt, säger han.


Skrota ”ut ur EU”
Lönnroth har presenterat ett programförslag till kongressen som innebär att vänsterpartiet slutar kräva att Sverige ska lämna EU.


– Det är säkert kontroversiellt men man ska komma ihåg att vi har en ganska livlig diskussion i partiet nu, där många säger att nu måste vi bestämma oss. I och med EU:s utvidgning så tar ändå EU ett steg mot det alleuropeiska demokratiska samarbete vi alla vill ha och då måste man bestämma sig, säger Johan Lönnroth.


– Antingen vill man försöka stå i styrhytten och rycka i ratten eller också bör man hoppa av. Det är en konsekvent ståndpunkt. Om man anser att EU ska rasa samman bör man lämna det sjunkande skeppet men jag tror inte på det. Jag tror att det är dags att skrota ”ut ur EU”, fortsätter han.


Värdemätare
Frågan är då hur högt han hamnar på den lista som ska antas av vänsterpartiets kongress.


Jonas Sjöstedt som nu sitter i parlamentet är given som förstanamn. Som andranamn nämns för Ekot Eva-Britt Svensson, som är med i partistyrelsen och vice ordförande för Folkrörelsen nej till EU.


Var på listan vänsterpartiet sätter Lönnroth blir därmed en värdemätare på partiets inställning i EU-frågan.


Ytterligare en sådan värdemätare blir hur det går för en annan vänsterpartist som vill bli Europaparlamentariker. Det är Lennart Värmby som arbetade för ett ja till euron under EMU-valrörelsen.


Herman Melzer
herman.melzer@sr.se