Investor vinner på börsuppgången

Uppgången på Stockholmsbörsen märktes tydligt när Wallenbergarnas maktbolag Investor presenterade sitt bokslut för 2003 på måndagen. Innehaven i bolag som Ericsson och ABB har fått värdet på Investor att stiga med 22 miljarder kronor under fjolåret.

Investors vd Marcus Wallenberg är optimistisk.


– Börsen har gått bra, men framför allt tycker jag att det arbete som har skett i bolagen har gett bra utdelning. Det ger sen ett resultat i börskurserna. Det är glädjande att ett enormt arbete som gjorts i bolagen ger resultat eller går i rätt riktning, säger Marcus Wallenberg, Investors vd.


Börsens stora uppgång de senaste månaderna har gett Wallenbergarnas bolag Investor ett ordentligt uppsving och det har fått Marcus Wallenberg att låta mer optimistisk än på länge, inte minst på grund av den brant stigande kursuppgången på innehavet i Ericsson.


Vinsten halverad
Samtidigt med den stora värdeökningen kan man notera att vinsten nästan halverades jämfört med 2002.


En av de hetaste frågorna för Marcus Wallenberg den närmaste tiden gäller ägandet i verkstadsföretaget Scania, där Volvo idag är stor ägare och snart måste sälja sin post.


Frågan är om Investor planerar att ta över den eller delar av den posten.


– Som du vet har vi sedan en lång tid ett stort intresse i Scania och vi har sagt att skulle det finnas möjlighet för oss att hjälpa till är det klart att vi ska göra det, men jag kan inte och har ingen aning om var det här kommer att landa. Det är snarare en fråga för Volvo, säger Marcus Wallenberg.
 
Vad menar du med hjälpa till?


– Vi är bara öppna som stora aktieägare för att se vad som kommer att hända och sedan får man se om man kan vara en del av en lösning. Det vet inte jag, säger Marcus Wallenberg, vd på Investor.Sören Granath
soren.granath@sr.se