Chiang Kai-sheks arvtagare vill ta makten i Taiwan

I Taiwan försöker arvtagare till envåldshärskaren Chiang Kai-shek att återta makten vid det presidentval som hålls om två månader. Koumintang eller KMT som partiet allmänt kallas var länge det enda tillåtna partiet. I det förra valet för fyra år sedan förlorade KMT presidentposten till det demokratiska framstegspartiet.

Det är en fridfull vacker förmiddag i Taiwans huvudstad Taipei. En bit bortom stadens centrum ligger Shihlin, där en gång Taiwans diktator Chiang Kai-shek hade sitt residens.


Igenbommad villa
I dag är parken som omger den stängda gråblå villan med stora gardinförhängda  fönsterfasader en utflyktsoas för många taiwaneser. En grupp förskolebarn leker på en av gräsmattorna i den stora parken.


Det är bara sju-åtta år sedan parken öppnades för allmänheten. Själva bostaden är igenbommad. Chiang Kai-sheks änka Soong Mayling gjorde anspråk på villan och dävid förblev den stängd. I oktober dog den gamla damen 105 år gammal, som sedan länge var bosatt i New York, men fortfarande hålls huset igenstängt.


Marknadsorienterat parti
Vilar Chiang Kai-sheks ande över partiet han grundade? Bara i någon mån. Koumintang, som i dag allmänt kallas KMT är numera ett marknadsorienterat parti, något mera konservativt präglat än den främsta rivalen, det demokratiska framstegspartiet.


KMT:s bas är ättlingarna till de omkring två miljoner kineser som följde med Chiang Kai-shek när kommunisterna under ledning av Mao tse-tung tvingade nationalisterna på flykt. KMT talar i dag hellre om återförening än om erövring av fastlandet.


Respekt för Chiang Kai-shek
Vincent Siew var premiärminister i den KMT-regering som styrde fram till år 2000.


– Folket i Taiwan respekterar fortfarande Chiang Kai-shek och hans familj, säger Siew.
Hans betydelse för utvecklingen är odiskutabel. Framför allt måste han hyllas för den ekonomiska utveckling han grundlade i Taiwan, säger Siew.


Vid presidentvalet då också en folkomröstning om relationerna till Kina ska hållas är Lien Chan KMT:s kandidat. Han förlorade stort i förra valet, men ligger nu i opinionsundersökningarna nära nog jämsides med den sittande presidenten Chen Shui-bian från det demokratiska framstegspartiet.


Lars Gunnar Erlandson, Taipei, Taiwan
lars-gunnar.erlandson@sr.se