Två kvar i striden om partiledarpost i kd

Striden om att bli partiledare för kristdemokraterna står nu mellan två personer: Mats Odell och Göran Hägglund, sedan riksdagsledamöterna Maria Larsson och Stefan Attefall tackat nej till att bli partiledare.

– Jag har varit med ganska länge i politiken och har väl dragit på mig någon liten kunskap får man hoppas. Jag tycker att politik är roligt och brinner för de idéer som kristdemokraterna har, säger vice ordförande Göran Hägglund.


Provkörd i tuff terräng
Även Mats Odell är klar över vad han har att erbjuda som partiledare.


– Man kan väl säga att jag har provkörts i ganska tuff terräng under min tid som kommunikationsminister och departementschef och det kan väl vara en erfarenhet att ha med sig i bagaget, säger han.


Vad betyder det om du eller Hägglund blir partiledare, vad blir det för skillnad för partiet?


– Jag tror inte att det blir någon större skillnad när det gäller den politiska inriktningen. Sedan är vi lite olika som personligheter och det är väl egentligen där som distrikt och lokalavdelningar ska välja, säger Mats Odell.


Mats Odell får medhåll av Göran Hägglund, de två partiledarkandidaterna står för samma politiska inriktning men har olika tilltal och framtoning.


Mer kompletta politiker
Maria Larsson, som åtminstone en del medier tippat som favorit efter Alf Svensson, meddelade på tisdagsmorgonen att hon inte ställer upp. Tillsammans med partikollegan Stefan Attefall rekommenderar hon i stället Mats Odell eller Göran Hägglund.


– Jag är ju ganska ny i politiken fortfarande, på rikspolitikens område och tycker att jag har en del kvar att lära. Med tanke på att vi har fler mera kompletta politiker så har jag valt att inte kandidera, säger Maria Larsson.


Locket på i distrikten
Ekot har också frågat kristdemokraternas partidistrikt vem de vill se som nästa partiledare.


Men där är det locket på och det med en ovanligt sträng partidisciplin. Valberedningen har uppmanat distrikten att hålla tyst om vem de vill se efter Alf Svensson.


Bara enstaka partidistrikt vill nu öppet välja mellan Mats Odell och Göran Hägglund.


Delade meningar om Larsson
Meningarna om Maria Larsson går i sär. Några distrikt är besvikna över att hon hoppat av. Till de besvikna hör Rosmarie Frebran, vice ordförande i Örebro.


– Jag beklagar det därför att processen bara har börjat med att söka ny partiledare och jag tycker att den processen blir lite vingklippt nu, säger hon.


Ombudsmannen Jonas Ankarsand i Sörmland däremot har inget emot Maria Larssons avhopp eftersom han vill se Mats Odell eller Göran Hägglund som partiledare.


– Utifrån det tycker jag att det är bra, säger han.


Så det är de bästa kandidaterna som står kvar?


– Ja, enligt mitt sätt att se det, säger kristdemokraternas ombud i Sörmland, Jonas Ankarsand.


Mia Frisk, partiombudsman i Jönköpings län, hade också gärna sett att Maria Larsson hade ställt upp.


– Jag tycker att det är väldigt tråkigt att Maria har sagt nej. Personligen hade jag tyckt att det varit väldigt intressant med en kvinna som partiledare, säger hon.


Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se
Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se
Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista