Kriminalvårdschef befarar fler fritagningsförsök

Fler stängsel, larm och kameror behövs för att förbättra säkerheten på Kumla. Det säger kriminalvårdschef Christer Karlsson, som inte utesluter att det blir fler väpnade fritagningsförsök på våra anstalter.

– Jag tycker inte att man ska underskatta den risken. Det jobbiga är att det är möjligt att göra det här, säger Christer Karlsson.


Brister konstaterades förra året
Redan vid en övning förra året konstaterades bristerna och kriminalvårdschefen ville redan då förbättra säkerheten utanför anstalten.


– Det krävs ett större avstånd från första hindret till anstalten. Man måste ju ta sig igenom ett antal staket innan man kommer till murområdet, säger Christer Karlsson.


Andra intagna kan ha hjälpt till
I nuläget vill Christer Karlsson inte gå in på detaljer kring vad som hände vid fritagningen i söndags, utan avvaktar internutredningen som kommer i mitten av februari. Men han utesluter inte att rymlingarna fick hjälp inifrån anstalten, bland annat med att lösa ut ett brandlarm.


– Vi utgår från att det är andra intagna i så fall eller någon annan intagen, säger kriminalvårdschef Christer Karlsson.


Nu är säkerheten både på Kumla och andra anstalter höjd och polisen söker fortfarande efter de fritagna internerna.


Susan Ritzén
susan.ritzen@sr.se