Risk för våldsamma demonstrationer i Davos

På onsdagen inleds det årliga världsekonomiska toppmötet, World Economic Forum, i den lilla förnäma skidorten Davos i de schweiziska alperna. Mötet som hålls för en elit inom politik och näringsliv, kritiseras starkt av globaliseringsmotståndare och andra aktivister, eftersom de anser att mötet nonchalerar intressena för en majoritet av världens befolkning.

Också i år finns det risk för våldsamma demonstrationer under toppmötet. Protesterna och våldsamheterna började redan för två veckor sedan i den lilla staden Wintherthur, där militanta demonstranter slog sönder bilar och skyltfönster.


Samma kväll försökte man också sätta eld på en järnvägsstation i närheten av Davos.


Militär ska skydda deltagarna
6 500 man ur den schweiziska militären har kommenderats ut för att i skuggan av terror- och bombhot skydda de höga mötesdeltagarna.


Bland de 2 100 deltagarna finns över 30 statschefer och 200 andra ekonomiska makthavare. En tredjedel av världens största företag är representerade på mötet.


Ett huvudtema är Mellanöstern och Iraks framtid. Bland de medverkande finns USA:s irak-administratör Paul Bremer och Pakistans president Musharraf, som de senaste två månaderna har överlevt två allvarliga bombattentat med en hårsmån.


Under mötet kommer också ett 30-tal ministrar från länder som är medlemmar i världshandelsorganisationen WTO att träffas.


Motståndare manar till fredliga protester
Den schweiziska regeringen har utlyst flygförbud över den lilla alpbyn och flygplan som förirrar sig in i det förbjudna luftrummet kommer att skjutas ner, heter det.


På internet manar toppmötets motståndare till fredliga demonstrationer, taktiken i år är att blockera järnvägslinjen och de två smala tillfartsvägarna till Davos. Syftet är att försena alla deltagare som inte har möjlighet att anlända med helikopter.


Jan Mosander
jan.mosander@sr.se