Norska rederiet betalar resan för anhöriga filippinare

Det norska rederiet som äger olycksfartyget Rocknes erbjuder nu anhöriga från utlandet att komma till Bergen. Rederiet betalar resorna. Nästan alla 18 som tros ha omkommit i olyckan på måndagen på den norska västkusten är filippinare.

Att besöka olyckplatsen kan vara ett sätt att försöka förstå vad som hänt och bearbeta det. Norska rederiet Jebsen Management erbjuder nu de anhöriga att resa till norska staden Bergen.


De flesta är från Filippinerna
Enligt polisen är 16 av de 18 som befaras ha omkommit filippinare, en är tysk, kaptenen är den ende norrmannen. Alla anhöriga är underrättade.


Förutom krisarbetet i Bergen så finns ett kristeam i Manilla på Filippinerna som rederiet ordnat. Förtvivlade anhöriga samlas där efter olyckan.


– Vi gör allt vi kan för de anhöriga i den här enorma chocken, sa rederiets styrelseorförasnde Atle Jebsen när han besökte haveriplatsen.


Ambassadören reste från Sverige
Filippinska ambassadören från Stockholm har rest hit. Norska regeringen och kungahuset har skickat kondoleanser till de anhöriga via rederiet.


Sökandet efter kroppar fortsätter nu. 15 saknas fortfarande flera av dem antas finnas kvar inne i fartyget.


Meningen är att Rocknes ska bogseras till en säkrare hamn så att dykare tryggt kan gå in. Rummen tros vara vattenfyllda.


Samtidigt kan svaret på frågan dröja om hur det moderna fartyget kunde gå runt så snabbt.


Lotsar inte överraskad
Men det är inte alla som är förvånade. Fartyget var ombyggt för att kunna köra sten och flera norska lotsar säger nu att det gjort både Rocknes och systerfartyget svåra att styra.


– När man ska svänga så tar dte väldigt lång tid och när man försöker stoppa svängen så har man stora problem, säger Alf Ove Austevoll som är lots.


Men det norska rederiet avvisar problemet helt.


Innan det ljusnar ska nu polisen och andra myndigheter bestämma hur arbetet med fartyget ska fortsätta.


Det kommer att ta tid innan den norska kuststaden blir sig lik igen.
Beatrice Janzon, Bergen
beatrice.janzon@nrk.no