Foto: Kevin Lamarque/PRB

USA är i krig sa Bush i tal i natt

USA:s president George Bush höll i natten till onsdagen sitt årliga tal om tillståndet i landet, State of the Union, i samband med kongressens öppnande. 60 miljoner amerikaner lyssnade då presidenten i direktsändning utan reklamavbrott la fram sina visioner. Bush underströk att USA befinner sig i krig.

–När vi samlas här ikväll är 100 000-tals amerikanska soldater, män och kvinnor, utplacerade runt om i världen i kriget mot terrorn. Genom att ge hopp till de förtryckta och ställa de våldsamma inför rättvisan gör de USA mer säkert. Så inledde president George Bush sitt timslånga State of the Union-tal i den amerikanska kongressen.


Ordföranden i det Irakiska styrande rådet Adnan Patatchi satt på hedersläktaren och fick stående ovationer och lyckönskades till Iraks demokratisering.


–USA har utrikespolitisk gjort världen säkrare, hävdade president Bush och hänvisade bland annat till Libyen. Men USA kan inte tillåta att länder som Nord-Korea och Iran förfogar över massförstörelsevapen, sa Bush.
 
Presidenten sa att den ekonomiska tillväxten i USA nu är den snabbaste på 20 år och att allt pekar uppåt. Han bad därför kongressen att göra de omfattande skattesänkningarna permanenta.


Presidenten uppmanade också USA:s idrottsledare att kasta ut alla dopingmedel.


Han sa också att han är beredd att föreslå ett författningstillägg som reserverar äktenskap och giftermål för förhållanden mellan man och kvinna.
Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".