Växthuseffekten gör det kallare i Skandinavien

Det finns allt säkrare tecken på att mänsklig aktivitet påverkar livsviktiga funktioner på jorden. I en ny bok vill internationella forskare varna för att man är alltmer uppmärksam på att klimatförändring kan inverka på havsströmmarna och riskera att Golfströmmen stannar av. 

På onsdagen samlas en rad internationella forskare på Vetenskapsakademin i Stockholm för att diskutera ett jordklot under stress. Samtidigt publiceras en bok som sammanfattar de globala hoten.


– Om Golfströmmen kollapsar påverkas klimatet på våra breddgrader. Det blir kallare och jordbruk och fiske påverkas, säger Stefan Rahmstorf som är verksam vid Institutet för klimatforskning i Potsdam i Tyskland.


Uppvärmning gör det kallare
Paradoxalt nog kan uppvärmningen av jordens klimat alltså leda till att det blir kallare här.


Golfströmmen är en del av den så kallade nordatlantiska cirkulationen, vattenpumpen som för varmt vatten från tropiska havsområden upp mot de norra delarna av klotet.


Pumpen stannar
Uppvärmningen väntas leda till att det salta vattnet späds ut med färskvatten från ökad nederbörd och smältande is. Det salta vattnet kan då inte sjunka mot botten och då riskerar pumpen att stanna.


– Det kan bli en tröskeleffekt som kommer snabbt och abrupt, säger Stefan Rahmstorf.


Människan orsaken till uppvärmningen
Episoder med en plötslig temperatursänkning har inträffat flera gånger tidigare i historien som en del av naturlig variation. Men forskarna menar att mänsklig aktivitet nu är den främsta drivande kraften för klimatförändring. Landmassan och havet suger upp bara hälften av den koldioxid som släpps ut.  


Det finns nu tidiga varningssignaler, konkreta observationer som pekar i riktning mot förändringar av havsströmmarna.


Återflödet av vatten mellan Island och Färöarna har reducerats med 20 procent de senaste 50 åren och man har via mätningar konstaterat att salthalten i nordliga vatten har minskat.


– Kanske inget händer de närmaste decennierna men om inget görs åt växthuseffekten ökar risken för drastiska förändringar av havsströmmarna, säger Stefan Rahmstorf, professor vid Potsdams universitet och verksam vid Institutet för klimatforskning i Potsdam.


Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".