Motorolas resultat bättre än väntat men aktien sjönk

En av Ericssons och Nokias tuffaste konkurrenter, det amerikanska Motorola, redovisade på tisdagskvällenl ett resultatet för fjärde kvartalet 2003 som var bättre än väntat. Trots det sjönk företagets aktiekurs.

Hur det går för världens näst största mobiltelefontillverkare Motorola ses naturligtvis som en viktig värdemätare för tillståndet i telekombranschen.


Går man enbart efter försäljningssiffrorna så är läget ljusare än på länge.


Motorola redovisar en vinst för fjärde kvartalet på 489 miljoner dollar. Det kan jämföras med en vinst  på 174 miljoner samma period 2002. Omsättningen ökade med fyra procent.


Bättre än väntat
Resultatet var bättre än vad marknaden hade förväntat sig.


Med tanke på att Motorola dessutom förutspår en fortsatt positiv utveckling i början av detta år, borde det mesta vara frid och fröjd, men det finns problem och företagets aktiekurs sjönk också i den så kallade efterhandeln på börsen.


Försäljningen av just mobiltelefoner minskade jämfört med året före. En huvudanledning är att Motorola misslyckades med att leverera sina produkter i tid, bland annat försenades telefoner som var tänkta att säljas i julhandeln.


Vd:n talar om skärpa rutiner
Den nytillträdde vd:n och styrelseordföranden Edward Zander är väl medveten om att Motorola fått ett något sämre rykte och medger att företaget måste skärpa vissa rutiner.


Analytiker här i USA varnar för att konkurrenter som Nokia, Samsung och Sony/Ericsson annars snabbt kommer att kunna ta marknadsandelar.


Även bland handlarna på Wall Street finns ett missnöje över Motorolas ovana att inte riktigt leva upp till sina löften om satsningar och pressen på nye vd:n Zander är stor.


Men rent allmänt, menar amerikanska analytiker, visar Motorolas kvartalsrapport trots allt att det finns fog för förhoppningarna om att telekombranschen nu snabbt och stadigt rör sig i en positiv riktning igen.Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se