Rättegången om bonusutbetalningar i Mannesman inleds

I Tyskland inleds på onsdagen en rättegång som anses få betydelse för hela det tyska näringslivets anseende. Åtalet gäller bonusar som betalades ut till ledande chefer när telekomföretaget Mannesmann köptes upp av Vodafone. På de åtalades bänk sitter flera toppdirektörer, bland andra Deutsche Banks chef.

–Det saknas moral och det handlar bara om pengar, säger bankanställde Reinhard Rolfes om rättegången i Dusseldorf, som
är efterspelet till Tysklands egen Skandiaaffär.


Högste bankchefen åtalad
I centrum bland kändiaadvokater och de 50 chefer från näringslivets toppskikt som är kallade som vittnen, står Tyskland mäktigaste bankman Josef Ackerman, chef för Deutsche bank och och den tidigare ledaren för landets största fackförening IG-Metall.
 
Han är misstänkt för förskingring efter att ha godkänt bonusar på en halv miljard kronor till chefer i telekomföretaget Mannesman, när det köptes upp av det brittiska Vodafone.


Åklagaren, som utrett affären i tre år, misstänkte från början att cheferna betalades av styrelsen för att godkänna försäljningen. 


Styrelsens rätt ifrågasatt
Misstankarna om en konspiration finns inte i åtalet, som helt enkelt ifrågasätter styrelsens rätt att berika några få personer på aktieägarnas bekostnad.


–Oförståeligt, säger tidigare aktieägare, som nu tänker följa rättegången som förväntas pågå i flera månader.


Experter och kommentatorer anser att tyskt näringslivs trovärdighet står på spel.


Fälls Josef Ackerman, riskerar han upp till tio års fängelse.Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".