Pakistanska kärnvapenforskare gripna

I Pakistan uppges ett 20-tal män ha gripits av polisen misstänkta för att ha läckt atomhemligheter till andra länder, däribland Nordkorea. De gripna är vetenskapsmän som varit inblandade i utvecklingen av Pakistans kärnvapen.

En del av de gripna har tidigare fått medaljer och priser. De har tidigare hyllats som nationella hjältar för att ha byggt det en del kallar den enda islamiska atombomben, en källa till folklig stolthet i Pakistan.


Anhöriga protesterar
Nu sitter dessa distingerade vetenskapsmän i förhör. Bland de som förhörs finns Abdul Kadir Chan, en forskare som brukar kallas den pakistanska atombombens fader.


”Först behandlades de som hjältar, sedan som kriminella”, säger dottern till en av de gripna forskarna.


Också andra anhöriga protesterar mot gripandet av 24 forskare. De anhöriga säger att de inte har fått information om var männen hålls, varför, eller när de kommer att släppas.


Avslöjanden i amerikanska medier
Gripandena kommer efter avslöjanden de senaste veckorna i amerikanska medier, om att Pakistan i hemlighet kan ha försett tre länder på USA:s terrorlista Iran, Libyen och Nordkorea, med avancerade uppgifter för att framställa atomvapen. Det gäller bland annat ritningar till komplicerade centrifuger.


Pakistans president Pervez Musharraf förnekar kännedom om atomsamarbete med dessa länder. Men regimen säger att det är möjligt att enskilda forskare kan ha läckt känslig information till andra länder.


Pinsamt för Bush
Uppgifterna är pinsamma också för Bushadministrationen, som ser Pakistan som en av sina viktigaste allierade i kampen mot terrorism och spridningen av massförstörelsevapen.


USA behöver Pakistans hjälp för att jaga al-Qaida och andra som gömmer sig i gränstrakterna mot gränslandet Afghanistan. 
USA sätter nu press på Pakistan att stoppa läckaget av atomhemligheter till så kallade skurkstater.


Väcker frågor om Musharrafs kontroll
Pakistan har alltid hävdat att deras atomvapen är i säkra händer, men om enskilda forskare utan regimens vetskap kunnat exportera atomhemligheter till andra länder, väcker det också frågor om exakt vilken kontroll Musharraf och hans regim har över kärnvapenprogrammet.


Det finns farhågor om att al-Qaida och andra grupper skulle komma över känslig information eller teknik med koppling till Pakistans kärnvapen.


Nils Horner, New Delhi
nils.horner@sr.se