Illegal alkoholförsäljning tilltar i Skåne

Problemet med den organiserade införseln av alkohol i Skåne har blivit så stor att myndigheterna samordnar bekämpningen av illegal alkoholförsäljning. Restaurangägare vittnar om erbjudanden att köpa svartsprit, bland annat genom reklamutskick från danska företagare med uppmaningen att köpa alkohol billigt i Danmark.

Polis, tull, åklagarmyndighet och Malmö stads tillståndsgrupp samordnar nu bekämpningen av den ökande organiserade införseln av alkohol i Skåne.


– Den här kvantiteten som kommer in måste omsättas någonstans. Det är en lukrativ bransch att göra stora pengar på. Straffen är inte speciellt höga och riskerna är inte speciellt stora, säger Marie Pauly, chef på Malmö stads tillståndsgrupp.


Gå över bron efter öl
”Gå inte över ån efter vatten, utan över bron efter öl”, står det i ett reklamutskick med noggrann vägbeskrivning till försäljningsstället i Danmark.


Varje dag förs tusentals liter starksprit, vin och öl in i landet och omsätts på restauranger, svartklubbar, på arbetsplatser, i små privata systembolag och säljs direkt till ungdomar.


Restaurangbranschen kontrolleras
Det nya samarbetet mellan de olika myndigheterna kommer bland annat att innebära insatser som man vill hålla hemliga och en mera öppen kontroll av restaurangbranschen.


– Eftersom det här är ett sådant oerhört inflöde av alkohol och den måste omsättas någonstans så vet vi att restaurangbranschen kommer att bli utsatt för detta på många olika sätt. Jag möter många krögare som vill köra sin verksamhet på ett mycket seriöst sätt och som är upprörda över detta men jag vore blåögd om jag trodde att ingen föll för den här frestelsen, säger Marie Pauly på Malmö stads tillståndsgrupp.


Alkohol säljs i närbutiker
Enligt Malmöpolisen säljs alkohol i närbutiker, svartklubbar och direkt till skolungdomar.


– Det är ytterst angeläget att man inte kan sitta och göra pengar på att sälja sprit till ungdomar. Bara man ringer ett mobiltelefonsamtal så får man det levererat till vilken adress som helst utan någon som helst kontroll av ålder. Det känns otroligt angeläget att slå till mot de som vill tjäna pengar på detta, säger överåklagare Sven Erik Alhem


Införselkvoterna av alkohol har ökat och nya införselvägar från till exempel Estland tillkommer.


– Det är helt klart att om ingenting görs i syfte att stävja detta så kommer det att öka lavinartat, säger Sven Erik Alhem.


Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se