Tronarvinge född i Norge

I Norge är en prinsessa född. Kronprinsessan födde det kungliga barnet imorse och det råder stor rojalistisk yra. Det kan bli den första kvinnliga regenten i vårt grannland. Som ni kanske vet har kronprinsessan och jag fått en liten dotter, en liten prinsessa, sa kronprins Haakon på presskonferensen på Rikshospitalet i Oslo på onsdagen.

Kronprins Haakon körde sin hustru till Rikshospitalet i Oslo natten till onsdagen i kunglig kortege. Allt står bra till med mamma Mette-Marit och barnet som redan lämnat sjukhuset.  Det råder kunglig festfeber i Norge. Norska flaggan är hissad vis officiella byggnader och det skjuts salut.


Radio och tv extrasänder. Det här blir femte generationen i kungafamiljen. Många jublar extra idag över att det är en flicka som fötts. Norge har aldrig haft en kvinna som regent. Grundlagen ändrades så sent som 1990 så att även en kvinna kan ärva tronen. 


Stödet för monarkin är starkt i Norge. Flera som gratulerar idag, däribland statministern  Kjell Magne Bondevik,  tror att det stärker monarkin extra att det blev en prinsessa. I morgon får vi veta namnet. Först måste kronprinsen ta upp frågan med regeringen. Omröstningar visar att Ingeborg är ett av favoritnamnen om norrmännen själva får välja.


Beatrice Janzon, Oslo
beatrice.janzon@nrk.no