Persson vill ge rättsväsendet miljardbelopp

Regeringen tänker ta pengar från försvaret och ge till polisen, domstolarna och fängelserna. Det sade statsminister Göran persson i riksdagen på onsdagen. Exakt hur mycket pengar det handlar om kan han inte säga ännu.

–Det är miljardbelopp. Ett alternativ som har uppfattats som ett huvudalternativ är tre miljarder. Kommer vi dit så är det väldigt mycket pengar, säger Göran Persson.


Inget glasklart besked
Att spara just tre miljarder är ett av de alternativ som partiernas representanter i försvarsberedningen diskuterat och det var det exemplet som Göran Persson valde att ta upp.Inget glasklart besked om hur mycket försvaret måste spara, alltså, men Persson var betydligt tydligare på när bantningen av försvaret ska börja. Det handlar om nästa år.


–Det här beslutet ska gälla från 2005 och framåt. Det är ju alltid svårare att dra ned kostnaderna i början av en period så låt oss säga att vi växer in i det här under 2006 till 2007, säger han.


Oroas av våldshändelser
Beskedet att regeringen vill spara på försvaret kom i en riksdagsdebatt på onsdagen. Göran Persson sa att just nu hotas inte Sverige av andra länder. Däremot oroas han av några uppmärksammade våldshändelser på sista tiden: mordet i Knutby, fritagningen från Kumla-anstalten och att två unga flickor hittats döda vid Hallandsåsen.


–En sak är säker. Vi ska inte misslyckas i kampen mot våld, kriminalitet och osäkerhet och otrygghet för att vi har bristande resurser, sade Persson under debatten.


Det var bara ett och ett halvt år sedan som socialdemokraterna drog slutsatsen att det inte går att spara mer på försvaret men nu har Persson uppenbarligen ändrat sig.


Just nu säger inget av riksdagens partier nej till mera pengar till rättsväsendet. Både moderaterna och folkpartiet har en politisk offensiv för brottsbekämpning och det blev svårt för oppositionen att angripa regeringen under debatten.


”Regeringen driver moderat politik”
Att Persson inte bara talade om att satsa på polis och domstolar utan dessutom om att sänka skatten fick moderaternas partiledare Fredrik Reinfelt att dra slusatsen att regeringen numera tycker som han.


–Det är tydligen dags för moderaternas politik att bli Sveriges agenda men Göran Persson och hans regering har haft många år på sig attv åtgärda många av de problem som här nämns, sade moderatledaren Fredrik Reinfeldt under debatten i riksdagen.


Reinfelt ifrågasatte dock om man kan spara på försvaret på kort sikt.


Centerns Maud Olofsson sa inte definitivt nej till besparingar men tyckte att Persson var för snabb med sitt löfte.


Överbefälhavaren Håkan Syrén vill inte kommentera Perssons besked än.


Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se