Scanraff fortsätter bygga ut i Lysekil

Oljeföretaget Scanraff har fått klartecken från Miljödomstolen att fortsätta sin utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil. I höstas tvingades Scanraff stoppa utbyggnaden eftersom miljööverdomstolen, som är högsta instans, ansåg att konsekvenserna för miljön inte var tillräckligt redovisade.

Svenska Naturskyddsföreningen, SNF, som var den som drev fallet till högsta instans i höstas, tänker inte överklaga igen  trots att föreningen fortfarande anser att ett större raffinaderi skulle släppa ut för mycket växthusgaser.


SNF:s generaldirektör Svante Axelsson hamnade i het debatt med Lysekils kommunalråd Stig Nilsson efter onsdagens beslut.


Kommunen riskerar miljön genom att vara alltför nära allierad med Scanraff, hävdade Axelsson.


– Man får inte vara för het på tillväxt och jobb, utan det måste tänkas långsiktigt om att vi ska ha en grön tillväxt och inte bara tillväxt till vilket pris som helst. Jag är glad över att Miljööverdomstolen markerade det här  kanske lite mer kortsiktiga och starka lobbytrycket på att få en snabb hantering, det bet sig i svansen, sa han i debatten


– Självklart ska man ha en vettig tillväxt som går hand i hand med miljön men man ska också ha klart för sig att tillväxt är viktigt. Utan tillväxt kommer vi inte att ha råd att betala vården av de gamla och sjuka och utbilda barn och andra. Den kopplingen måste många fler inse framöver, svarade Lysekils socialdemokratiska kommunalråd Stig Nilsson.


Utbyggnaden av Scanraffs raffinaderi i Lysekil beräknas vara klar 2006, och ge jobb åt 800 byggnadsarbetare under byggtiden.