Kommunens beslut överklagades av en privatperson. Foto: Russel A Daniels/Scanpix.

Förbud mot mc-västar på krogen rivs upp

Det är inte tillåtet för kommuner att införa ett förbud mot mc-västar på krogen eftersom det strider mot yttrandefrihetsgrundlagen. Det har förvaltningsrätten i Södermanland kommit fram till i dag.

I juni förra året beslutade kommunfullmäktige i Eskilstuna att införa ett tillägg i kommunens alkoholpolitiska riktlinjer som uppmanade krögare i staden att inte släppa in personer med "kläder som visar tillhörighet till något gäng eller gruppering som kan uppfattas som kriminell".

Beslutet överklagades av en privatperson och enligt förvaltningsrätten strider alltså kommunens beslut mot yttrandefrihetsgrundlagen. I det här fallet att genom klädsel visa gäng- eller grupptillhörighet.

Göteborg, Norrköping och Luleå kommun har alla haft planer på att införa liknande förbud. I Luleå finns i dag till exempelvis en klädkod i kommunala lokaler som idrottsarenor och konserthallar.

Nils Eklund
nils.eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista