Rödskjortorna fortsätter sin protestaktion

I Thailands huvudstad Bangkok fortsätter demonstrationerna med tiotusentals så kallade rödskjortor. De vill tvinga bort regeringen och få till stånd ett nyval. Men hittills vägrar den att gå med på deras krav.

Demonstranterna, de så kallade rödskjortorna, försöker hålla trycket uppe. De marscherade mot en militärförläggning där premiärminister Abhisit Vejajiva nu förskansat sig. Men hittills vägrar han att gå med på deras krav, att regeringen avgår och utlyser nyval.

Da, en dam i 40-årsåldern, är en av rödskjortorna som demonstrerat i tre dagar i den skoningslösa solen. Hon säger att hon är trött och varm och inte säker på att de kan vinna.

Rödskjortornas ledare har beslutat om en symbolisk protestaktion i morgon, att demonstranterna ska ge blod som sedan ska hällas ut utanför regeringsbyggnaden, hundratals liter. Men det är något som rödskjortan Da säger att hon inte vill vara med om.

Regeringen har gett order om att de 50 000 soldater och poliser som nu håller ordning i Bangkok inte ska låta sig provoceras och att de ska avstå från våld.

Hittills har rödskjortornas demonstration varit huvudsakligen fredlig. De riskerar att tappa stöd om de tar till våld.

Frågan är nu hur länge rödskjortorna kan upprätthålla jättedemonstrationen i Bangkok, om det inte finns några tecken på att regeringen kan tvingas ge med sig.

Nils Horner, Thailand
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista