Allt fler tar ställning om monarkin

Intresset för kungahuset och monarkin har ökat den här våren inför de kungliga bröllop som väntar. Men även monarkins motståndare har fått ny vind i seglen.

Republikanska föreningen har fått många nya medlemmar det senaste året, berättar generalsekreteraren Mona Abou-Jeib Broshammar.

– Jag tror att folk tar ställning nu på ett annat sätt än tidigare. Sedan har det också blivit en ganska het debatt. Ska vi ha monarki, eller ska vi inte ha monarki? Frågan om att ta ställning närmar sig nu.

I dag var det Mona Abou-Jeib Broshammars första dag på jobbet i Republikanska föreningen. Det senaste året har föreningen fått 2 500 nya medlemmar. Nu är strax över 5 000 medlemmar i föreningen som vill ha ett nytt statsskick i Sverige.

Men det är också många som stödjer monarkin, och som går med i Rojalistiska föreningen. Det senaste året har den fått cirka 600 nya medlemmar till 3 000 totalt. Patrik Åkesson är ordförande i Rojalistiska föreningen. 

– Många har tagit ställning. Det började med förlovningen den 24 februari förra året, sedan har det fortsatt. Intresset har fokuserat på det blivande kronprinsparet, men också på kungahuset och monarkin i sig.

Meningarna om monarkin är delade om man frågar människor på Stockholms gator. Johan Weimarson tycker inte att den behövs.

– Jag tycker den känns lite onödig. Det ser väl fint ut utåt, men de har väl egentligen ingen funktion mer än att göra reklam för Sverige. Vi har ett statsöverhuvud som sköter det ändå.

Men Avalon Courban är positiv till monarkin och kungahuset.

– Man ger en bra bild av Sverige. Innan jag kom till Sverige lärde jag känna Sverige via kungahuset. Det är ett starkt varumärke som beskriver Sverige. Jag tycker det är fantastiskt, säger Avalon Courban.

Karin Johansson
karin.johansson@sr.se