1 av 2
Abba fotograferade 1977. Foto: Scanpix.
2 av 2
Abba framför Waterloo vid Eurovisionsschlagerfestivalen i Brighton 1974. Foto: Olle Lindeborg/Scanpix.

Abba invalda i rockens finrum i USA

Popgruppen Abba blev i natt invald i det berömda amerikanska Rock and Roll Hall of Fame.

 Det hela skedde vid en ceremoni i New York och Abba representerades av Benny Andersson och Anni-Frid Lyngstad, som båda var mycket stolta över att Abba har blivit erkända som en av de viktigaste popgrupperna genom tiderna.

Till tonerna av Dancing Queen, Abbas kanske mest kända låt, kom de två Abba-medlemmarna upp på scenen på hotell Waldorf Astoria i New York. De fick ta emot beviset på att deras grupp nu tillhör skaran som finns med the Rock and Roll Hall of Fame.

Det prestigefyllda museet över pop och rock ligger i Cleveland i delstaten Ohio, men själva intagningsceremonin hålls ofta i New York.

– Vi är djupt hedrade. Tack, sa Benny Andersson under ceremonin.

Ja, hedrad för erkännandet kände sig Benny Andersson i sitt tacktal och Abba anses nu alltså vara en av de pop- eller rockgrupper som på ett avgörande sätt varit med och format musikhistorien.

Och Anni-Frid Lyngstad tycker att det är gruppens noggranna arbete som belönats.

– Det visar på vilken fantastisk kvalitet vår musik har. God kvalitet håller genom åren. Det är ganska överväldigande, säger Anni-Frid Lyngstad.

– Det är ett erkännande för att vi, för att Abba, har haft ett inflytande på det som kommit efter och varit en inspirationskälla för andra, precis som de som redan är invalda har varit det för oss, säger Benny Andersson.

På vilket sätt har ni influerat musikhistorien?

– Det får du fråga de som valt in oss. Vår musik är inte heller precis som den anglosaxiska, det tror jag är en av ingredienserna till att det har gått så bra.

Abba delade äran i natt tillsammans med tre andra grupper plus en rad låtskrivare och Abba är det första bandet från ett icke engelsktalande land att bli invalt i Rock and Roll Hall of Fame.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".