Colombias väljare tog ett steg till höger

Parlamentsvalet i Colombia i går blev det minst våldsamma valet på 30 år. Valet blev en framgång för de partier som stödjer president Alvaro Uribe och stärker möjligheterna för hans kandidat inför presidentvalet den 30 maj.

Gladast efter valet i söndags var nog Juan Manuel Santos, den förre försvarsministern, som sedan konstitutionsdomstolen beslutat att Alvaro Uribe inte kan ställa upp en tredje gång, utsetts till regeringspartiet U:s presidentkandidat.

Valresultatet var så pass bra att Santos hoppas kunna segra redan i första valomgången.

Men det är långt ifrån säkert. Det konservativa partiet, som också stödjer Uribe, gjorde även det ett bra val och passade samtidigt på att rösta om vem som ska vara partiets egen presidentkandidat. Förmodligen blir det den rutinerade kvinnliga politikern Noemí Sanín.

En mer obehaglig bekräftelse på att de colombianska väljarna tagit ett steg till höger, var den framgång som det nya partiet PIN hade.

PIN har organiserats av politiker som dömts för samarbete med högermilisen och tolkas allmänt som milisens politiska arm.

En annan som var glad var den tidigare borgmästaren i Bogotá Antanas Mockus som utsågs till Det gröna partiets presidentkandidat. De gröna gjorde för övrigt ett oväntat bra val.

Dåligt gick det däremot, för vänsterpartiet Polo Democrático, som segrat i de två senaste borgmästarvalen i Bogotá, men som nu förlorade flera parlamentsplatser.

Ett uselt val gjorde också Sergio Fajardo, staden Medellins tidigare borgmästare, som ansetts ha stora chanser i presidentvalet.

Men att den politiska rörelse som står bakom hans kandidatur, inte ens fick 200 000 röster, det har sänkt hans möjligheter ordentligt.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se