Samarbeten ska ge studenter rätt jobb

4 av 10 utexaminerade från Sveriges högskolor har inte fått jobb inom sitt område under det första året efter skolan. Det enligt en kartläggning som Svenskt Näringsliv gjort.

– Jag utbildar mig till journalist och tog examen för ungefär ett halvår sedan. Min arbetssituation ser inte alltför ljus ut. Jag har varit på arbetsförmedlingar flera gånger och det finns inte så många jobb ute för studenter som inte har någon arbetslivserfarenhet, säger Elin som bor i Stockholm.

Elin är en av de 43 procent nyutexaminerade som inte fått jobb inom det område de är utbildade till, eller är arbetslös 7 till 12 månader efter sin examen. Det visar Svenskt Näringslivs årliga högskoleranking. Kristina Scharp, ansvarig för utbildningsfrågor vid Svenskt Näringsliv.

– Det här är ett väldigt stort problem. Att bara få vilket jobb som helst efter examen det kan inte vara av intresse, vare sig för oss, samhället, eller för studenterna.

Högskoleverket är den myndighet som ska kvalitetsgranska och utvärdera landets högskoleutbildningar. Örjan Hemström är utredare vid Högskoleverket.

– För vissa grupper så kan det vara problem. Att man tycker att man inte får jobb i det man är utbildad inom. Det behöver ju inte vara fel på utbildningarna. Men volymen i relation till behovet på arbetsmarknaden kanske inte är välanpassad.

De svenska universiteten och högskolorna får årligen 21 miljarder av staten för att finansiera sina utbildningar. Svenskt Näringsliv anser att lärosätena borde utvärderas efter hur många utexaminerade studenter som får kvalificerade jobb och därefter tilldelas pengar.

För att fler ska få jobb vill Svenskt Näringsliv öka samarbetet med näringslivet.

– Vi kan tydligt se att ju mer samverkan som utbildningarna har under utbildningens gång, i form av fadderföretag, projektarbete eller exjobb, desto högre sannolikhet för att studenterna snabbt får kvalificerade jobb och högre lön, säger Kristina Scharp.

Elin som inte lyckats finna heltidsjobb som journalist, är inne på samma bana.

– Jag har faktiskt inga förhoppningar om att få ett heltidsjobb. Det är väldigt svårt, så jag tror att enda chansen att komma in på arbetsmarknaden är att söka praktik och sen hoppas på jobb efter det.

Petra Bergman
petra.bergman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".