Vaccinet Cervarix vann upphandlingen. Foto: Foto: John Amis/Scanpix.

Billigare vaccin kan ge fler flickor skydd

Det blir betydligt billigare än beräknat att vaccinera alla skolflickor i årskurs fem och sex mot livmoderhalscancer.

Vaccineringen startar i höst och att det nu blir så mycket billigare kan göra att fler kommer att få vaccinet.

– Vi har ju fått rabatt på 80 procent, så det är ett helt annat pris än vad vi har fått betala till och med i dag då. Så landstingen har faktiskt fått mycket mycket mera pengar än de 32 miljonerna det här kostar. Det finns en hel del pengar över, säger Bo Claesson på Sveriges Kommuner och Landsting.

Vad tror du att de kommer att lägga de pengarna på?

– De är egentligen inte öronmärkta men som jag ser det så finns väl all anledning att åtminstone använda en del av de där pengarna till att verkligen ge vaccin även till äldre flickor.

Vaccinet skyddar mot två typer av hpv-virus som kan utvecklas till livmoderhalscancer. För att det ska ge ett fullgott skydd är det viktigt att flickan som tar vaccinet inte har varit sexuellt aktiv innan hon får sprutan.

I dag går det att få ett recept på vaccin utskrivet och då är kostnaden cirka 1 500 kronor för den enskilde och 1 500 kronor för landstinget.

I upphandlingen som gjordes av Sveriges Kommuner och Landsting stod det mellan två sorters vaccin med ett likvärdigt skydd mot livmoderhalscancer. Vaccinet Cervarix vann upphandlingen trots att konkurenten Gardasil erbjöd ett vaccin som även ger ett visst skydd mot kondylom. Bo Claesson förklarar varför man inte valde det kombinerade vaccinet.

– Då vann de här som hade det bättre priset, trots att vi hade vägt in det här med skydd mot kondylom i våran upphandling, så räckte inte de här. Cervarix var så pass mycket billigare så att det gick över skyddet mot kondylom.

Upphandlingen gäller i två år, med möjlighet till förlängning i ytterligare två år. Vaccinet för en årskull kommer att kosta 35,8 miljoner kronor.

Först om 25-30 år kommer man kunna utvärdera effekten av det. Men man räknar med att antalet fall av livmoderhalscancer kommer att minska med 60 till 70 procent för de som får sin vaccination nu.

Karin Johansson
karin.m.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista