Grekland får beröm av EU för krispaket

EU:s 16 euroländer har gett den grekiska regeringen ett kvitto på att Greklands krispaket haft avsedd verkan. Det Grekland gjort innebär att det grekiska budgetunderskottet kommer att minska med en tredjedel i år.

– Vi är övertygade om att Greklands åtgärder är trovärdiga, sa eurorådets ordförande, Luxemburgs premiärminister Jean-Claude Juncker.

Uttalandet gjordes efter eurogruppens fem timmar långa möte på måndagskvällen. Euroländerna säger därmed att de tror att det grekiska budgetunderskottet i år ska minska från drygt tolv procent till drygt åtta procent.

Men euroländerna anser på intet sätt att faran är över för Greklands del. Därför handlade en stor del av diskussionen om hur det ska gå till rent tekniskt om euroländerna måste ingripa och tvinga Grekland till ännu hårdare åtstramningspaket. Tekniken gäller också hur ekonomiskt stöd ska ges. Jean-Claude Juncker igen:

– Grekland kommer att få stöd om det behövs men vi tror inte det behövs. I vilket fall som helst måste vi bestämma hur det ska gå till rent tekniskt, sa Juncker.

Detaljerna om den eventuella räddningsplanen gick inte Juncker in på, men planen måste godkännas av ett toppmöte med regeringscheferna. Ett sådant toppmöte hålls nästa vecka.

När det gäller eventuella lån till den Grekland måste den grekiska staten själv ta ansvaret för lånen.

– Jag tror inte att det kommer att tas några beslut om lånegarantier från euroländerna, sa Junker.

Den europeiska valutafond som Tyskland föreslagit för att hjälpa euroländer i kris sades det inte ett ljud om på måndagskvällen. Det sägs heller inget om valutafonden i de dokument som finns från mötet.

Diskussionerna om Grekland lär fortsätta under tisdagen när alla EU:s 27 finansministrar håller sitt möte.

Herman Melzer, Bryssel
herman.meltzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".