Mobilvarning upprör Messing

Strålskyddsinstitutets generaldirektör uppmanade på tisdagen människor att inte tala för länge i mobiltelefonen och att använda hands-free. Men infrastrukturminister Ulrica Messing säger att SSI varnar folk i onödan och det finns inga bevis för att det är farligt att prata i mobiltelefoner. Nu ska hon kalla upp Strålskyddsintstitutets chef för att få en förklaring.

Är det farligt att prata i en mobiltelefon och ha luren tätt emot örat och nära hjärnan? Är det farligt att prata länge i en telefon? De frågorna visar forskningen inga entydiga svar på.


Men det kan finnas en risk för onödig exponering av strålning, det säger statliga strålskyddsinstitutets chef Lars-Erik Holm.


Ny rekommendation
Strålskyddsinstitutet rekommenderar därför att man ska använda en hands-freesladd och att inte prata onödigt länge. Men att gå ut med sådana rekommendationer utan tillräckligt forsningsunderlag bakom sig, det irriterar infrastrukturminister Ulrica Messing.


– När SSI nu går ut och rekommenderar hands-free så har man ingen samlad forskning bakom sig, utan man gör ett avsteg från den praxis som vi brukar använda oss av. Det överraskar mig. För jag tycker att det är oerhört viktigt, när jag som politiker ska fatta beslut i svåra frågor, att jag verkligen kan luta mig mot resultat av forskning som har funnits, inte bara i vårt land utan också i andra länder.


Vad tror du att det här får för konsekvenser när SSI säger att man till exempel ska använda hands-free och inte pratat i mobiltelefon i bilen och så vidare?


– Jag tror att många människor kan bli oroliga och oron i sig är ju också onödig för många människor. Och det är viktigt att myndigheter inte oroar i onödan.


Skyldighet att varna
SSI:s generaldirektör Lars Erik Holm håller inte med ministern.
– Utifrån myndighetens uppdrag att minska strålningen i samhället, och när det finns osäkerhet i kunskapsunderlaget, då tycker jag att det är myndighetens skyldighet att se om man med enkla åtgärder kan minska en exponering som inte ens behövs för att mobiltelefonin ska fungera, säger Lars Erik Holm.


Ulrica Messing jämför SSI:s varning med Livsmedelsverkets varning om akrylamid i chipsen. Och hon säger att det är dumt att oroa i onödan. Ulrica Messing ska kalla till sig SSI:s generaldirektör för att få en förklaring.


Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se
Staffan Dopping
staffan.dopping@sr.se