Utanför USA:s konsulat.

Amerikaner mördade i knarkkrig

USA kan komma att dras in än mer i det så kallade narkotikakriget i Mexiko. I helgen mördades flera amerikanska medborgare, knutna till USA:s konsulat, brutalt i gränsstaden Ciudad Juarez.

FBI har skickat en stor kontingent detektiver för att hjälpa den mexikanska polisen att hitta mördarna.

För att visa hur allvarligt han på ser på situationen besökte också Mexikos president Felipe Calderon Ciudad Juarez i går, för tredje gången på kort tid.

USA:s konsulat i Ciudad Juarez, där två av de mördade var anställda, är ett av de största i hela världen.

Men Ciudad Juarez är också en av världens våldsammaste städer.

Förra året dödades här 2 600 människor i knarkrelaterat våld. I hela Mexico har över 15 000 människor dödats de tre sista åren, i det knarkkrig som inte tycks mattas, trots att myndigheterna lyckats döda eller gripa flera viktiga kartelledare.

Det mesta av våldet har att göra med det krig som knarkkartellerna för med varandra för att kontrollera exportleder och lokala marknader.

Att kontrollera Ciudad Juarez, som ju ligger vid gränsen till USA, är avgörande för att kontrollera en av de viktigaste exportlederna för kokain och andra droger till marknaden i norr.

Därför finns här hela arméer av mördare som finansieras av knarkkartellerna.

Många av dessa yrkesmördare är deserterade elitsoldater från den mexikanska armén. De spelar också en viktig roll i maffians försök att infiltrera armén, på samma sätt som man infiltrerat många av landets poliskårer.

Men i det fattiga Ciudad Juarez använder knarkmaffiorna också ofta ungdomsgäng från marginella områden.

Och i fallet med de konsulatanställda tror polisen att mördarna tillhör just ett sådant gäng, som går under namnet "los aztecas" och som arbetar åt den mäktiga Juarez-kartellen.

Varför de konsulatanställda mördades är höljt i dunkel. Men det kan mycket väl röra sig om en varning riktad till alla nordamerikaner.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".