Khatami förnekar regeringskris i Iran

Irans folkvalda president och regering tänker inte avgå. Det  meddelade president Mohammad Khatami själv på onsdagskvällen vid en presskonferens på det världsekonomiska toppmötet i den lilla skidorten Davos i Schweiz.

– Mina kollegor och jag har ett mål och det är att säkerställa att det blir fria val. Och som det ser ut nu så går det förhoppningsvis, mot fria val. Det sa den iranske presidenten Khatami när han i Davos kommenterade spekulationerna om en allvarlig regeringskris i Iran och att han och delar av hans regering skulle vara på väg att avgå i protest mot landets mäktiga, religiösa, icke-folkvalda väktarråd.


Normal valprocess
Väktarrådet värnar om islams renhet i Iran och har vägrat godkänna mer än en tredjedel av de över 8 000 kandidater som har nominerats i de kommande parlamentsvalen den 20 januari.


President Khatami förklarade att han och hans reformvänliga kollegor kommer att fortsätta vara i folkets tjänst fram till valet. Han beskrev det som att det som har hänt ska ses som en del av en naturlig process som kan förekomma i alla länder inför ett val.


Iran saknar massförstöreslevapen
Khatami fick naturligtvis också frågor om Irans förhållande till atom- och andra massförstörelsevapen.


– Iran har aldrig haft för avsikt att tillverka massförstörelsevapen. Vi är kategoriskt emot all sådan produktion och vi har skrivit på alla avtal om det, försäkrade president Khatami. 


Han passade också på att bestämt dementera ryktena om att Nordkorea skulle ha levererat nukleärt material till Iran.


Khatami konstaterade att Iran har ett kunnande på det nukleära området, men det använder man bara för civilt bruk, för energiproduktion.
– Vi är fullständigt öppna i de här frågorna, sa han.


Jan Mosander, Davos Schweiz
jan.mosander@sr.se