Kriminalvården välkomnar löfte om mer pengar

Säkrare fängelser, mindre trängsel för de intagna och fler och bättre poliser. Det kan bli resultatet när försvaret skärs ned och pengarna förs över till polisen och kriminalvården. Kriminalvårdstyrelsens överdirektör Doris Högne hoppas att pengarna ska lösa problemet med överfulla häkten och anstalter.

– Det kan ligga folk i en cell och vara flera stycken i cellen, man kan ligga i dagrum, i gymnastiksalar, lite grann beroende på vilken säkerhet som de olika som institutionerna har, säger Doris Högne.


Fler grips som sedan döms till fängelse och just i dag finns bara fyra lediga platser totalt på landets anstalter och häkten. Och kriminalvården lägger pussel för att undvika att unga förstagångsförbrytare får sitta tillsammans med tunga yrkesförbrytare eller att sexualbrottslingar hamnar bland andra kriminella.


Säkrare anstalter
På onsdagen lovade statsminister Göran Persson flera miljarder till rättsväsendet. Pengarna ska tas från försvaret. Försvarspengarna kan skapa fler platser, men också säkrare anstalter som kan förhindra fritagningar som vid Kumlaanstalten nyligen, menar Doris Högne.


-Självklart så ska man jobba för att ingen ska ta risken att ta sig in. Men när man ändå gör det, så ska det ta längre tid. Och hur man då ska utsträcka tiden - om det är högre mur eller mera staket eller vad det nu är, det får vi titta på, säger Doris Högne.


Att polisen länge krävt mer pengar är väl känt, nästa år väntas ett underskott på 700 miljoner enligt Rikspolisen. Samtidigt ska det utbildas fler poliser. Det är oklart hur många miljarder som förs över från försvaret men statsministern slog på onsdagen fast att pengarna ska användas mot inre hot.


Fler och bättre poliser
Polisförbundets ordförande Jan Karlsen vill nu föra en diskussion med polisledningen så att inte bara underskotten täcks, utan att det också betyder öppna polisstationer och poliser på gatorna.


– Jag tycker inte om den utveckling som jag har sett på sista tiden. Man kan inte gå på krogen, folk skjuter rakt in i krogentréer, folk slår ner varandra och bär sig åt på ett sätt som saknar motstycke. Jag vill skapa och vill se sett tryggt Sverige för oss allihop och jag tycker att regeringen har visat en tydlighet i att de är beredda att göra detta, säger Jan Karlsen.


Rikspolisens överdirektör Ann-Marie Begler säger att pengar inte bara behövs till fler poliser, de behöver också bli bättre.


– Vi vill också satsa på utbildning av poliser, just utbildning när det gäller förundersökning och det skulle göra att vi får bättre kvalitet på verksamheten och på utredningsarbetet. Syftet med det är just att öka lagföringen, att alltså få fler dömda i domstol, säger Ann-Marie Begler.


Cecilia Roos
cecilia.roos@sr.se