Facket jagar polska byggjobbare

Allt fler hantverkare från dom forna östländerna kommer till Sverige för att jobba inom byggbranschen som egna företagare. Men trots att dom kontrolleras och godkänns av svenska myndigheter, så jagas dom av facket som åker omkring på byggen och ber dem visa passen.
Förra året lät 259 utländska näringsidkare momsregistrera sig och skaffade svensk f-skattesedel. En fördubbling jämfört med året innan. Verksamheten är helt laglig, som egna företagare i Polen får dom jobba i Sverige tre månader i sträck utan arbetstillstånd. Men Byggnadsarbetareförbundet tycker att dom utländska hantverkarna tar jobben ifrån svenska byggnadsarbetare och har i flera år försökt stoppa verksamheten genom att åka runt på byggen och kontrollera pass. Bengt Sävström är ombudsman på Byggnads avdelning fyra i Helsingborg och han tycker inte att det är så farligt att passen kontrolleras, trots att facket inte har någon rätt att kontrollera de polska arbetarna. - Nej, vi har inte den lagliga rätten, så därför står vi inte och tar strupgrepp på dem, vi frågar snällt om vi kan få se deras pass. Facket talar om lönedumpning eftersom dom utländska hantverkarna tar lägre timpenning än svenska byggfirmor. Polske muraren Miroswaf Golits har blivit ombedd att visa passet två gånger och förvånas över det svenska fackets agerande. - Jag tycker det var lite konstigt att de ser oss som någon konkurrens på den svenska arbetsmarknaden. Svenskarna har byggt hotell i Polen och det tycker inte jag är konstigt. Byggnadsarbetareförbundet anser att dom utländska utnyttjas av svenska mellanhänder som tar provision för att förmedla uppdrag och att hantverkarna borde betraktas som anställda och inte som egna företagare. Peter Jissbom, ägare till Polenkonsulten, en av dom firmor som förmedlar utländska hantverkare, ser inget hot mot svenska byggjobb. - Jag tycker de mer konkurrerar med den svarta arbetsmarknaden. Skånepolisen ogillar dom fackliga passkontrollerna. Lars Folke Piledahl, chef för Skånepolisens rättsenhet, byggnadsarbetareförbundets säger att passkontrollerna kommer att utredas om det görs en anmälan. - Man har ingen rätt att kontrollera pass, utan det är enbart polisen som har den rätten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".