Svårt få rätt mot arbetsgivare i domstol

Arbetsgivarna vinner allt oftare i Arbetsdomstolen, AD. Allra svårast att vinna är det för anställda som inte har fackets stöd vid rättegången. Mindre än var fjärde lyckas då få rätt i domstolen visar en genomgång som Ekot gjort av förra årets domar.

En som inte låtit sig avskräckas av statistiken är Alf Öhman. Vi mötte honom strax innan han skulle möta skogsbolaget Holmen i rättegångssalen.


–Ja, jag kände mig efter tingsrättens dom ganska överkörd utav den hantering som blev där. Jag förlitar mig på en bättre behandling av de domare som sitter här. De behandlar ju ändå såna här mål. Det är ju inte så ofta som tingsrätten och tingsrättens domare håller på med såna här mål, säger Alf Öhman.


Oroligt inför förhandling
Alf Öhman anser att han blivit lovad ekonomiskt bidrag för att kunna vidarutbilda sig. Något som förnekas av arbetsgivaren. I tingsrätten förlorade Alf Öhman och dömdes att betala arbetsgivarens rättegångskostnader på 75 000 kronor och han är orolig för att det ska bli förlust även nu.


–Ja, nog är det fjärilar i magen, det går ju inte att komma ifrån, medger han.


Fem minuter innan rättegången ska börja kommer plötsligt Alf Öhmans juridiske ombud in med motpartens representanter. Nu ska det förhandlas, men skogsbolagets advokat Gunnar Bodén är skeptisk.


–Jag tror icke att det kommer att gå, säger han.


Efter att ha bett domstolen om en tidsfrist så stänger parterna in sig. Tio minuter senare låter det annorlunda från advokat Bodén.


–Det blir nog en uppgörelse, meddelar Gunnar Bodén.


Båda parter nöjda
Och det blev det. Uppgörelsen läses upp för domstolen och Alf Öhman slipper betala 75 000 kronorna i rättegångskostnader.


Han riskerar inte ännu mer om han skulle förlora även i Arbetsdomstolen och han behöver inte heller betala för en dator och en ljudanläggning som han köpt via arbetsgivaren. Detta mot att han säger upp sig omedelbart.


Men pappersarbetaren Alf Öhman är snart färdig jurist och hoppas snabbt få nytt jobb. Båda parter vet hur man ska kommentera en sån här uppgörelse.


–Man brukar säga att vid en riktigt bra förlikning så är ingen part nöjd, säger Gunnar Bodén.


–Ingen part är nöjd vid en förlikningsförhandling, då är det något fel på förlikningen, säger Alf Öhman.
 
Och något fel måste det väl vara den här gången, för båda parter är faktiskt nöjda.


–Ja det är vi ju, meddelar Gunnar Bodén.


–Man får vara nöjd med det som har blivit, säger Alf Öhman.


En sådan här sen förlikning är ovanlig, men annars så blir det förlikning i mer än 40 procent av dom mål som instäms till Arbetsdomstolen. Det är bra, tycker domsstolens administrative chef Michaël Koch.


–Det är bättre att parter kommer överens. För dem själva är det mycket bättre att de tar ansvar själva för vad som ska gälla mellan dem. Domstolen har ju inget eget intresse av att döma egentligen, utan det är ju för parternas bästa.


Johan Prane
johan.prane@sr.se