En palestinsk demonstrant försöker undkomma ett moln av tårgas. Foto: Muammar Awad/Scanpix.

Palestinier demonstrerade i Jerusalem

Uppdaterad: 14:43
Det råder spänt läge i Östra Jerusalem där hundratals palestinska demonstranter drabbade samman med israelisk polis i morse. Samtidigt fördjupas den diplomatiska krisen mellan Israel och USA.

I förra veckan fördömde USA:s vicepresident Joe Biden Israels planer på nya bosättningar. Och för ett par timmar sedan meddelade USA:s Mellanösternsändebud George Mitchell att han ställer in sin resa.

Spridda sammanstötningar pågår i olika områden i östra Jerusaelm. 3 000 israeliska poliser har kallats in för att möta stenkastande palestinier med tårgas, chockgranater och gummikulor.

På arabiska tv-kanaler kan man se hur palestinier plockar upp tårgasampuller som inte detonerat och kastar tillbaks dem mot de israeliska trupperna samtidigt som kommentatorer talar om en tredje intifadah.

Hamas har utnämnt detta till en vredens dag och från att ha handlat om politik och bosättningar, rör sig nu känslorna rakt in mot de mest religiöst laddade symbolerna i Jerusalems gamla stad.

Det var invigningen i går av en nyrestauraerad synagoga nära klippmoskén som utlöste denna senaste våg av muslimsk vrede, tillsammans med ryktesspridning om att judiska extremister planerar att ta över området kring klippmoskén.

Den politiska och diplomatiska kris som utlöstes i förra veckan när Israel gav Joe Biden en örfil med tillkännagivandet av 1600 nya bosättarbostäder i ockuperade östra jerusalem, beskrivs som den allvarligaste på flera decennier.

Den garvade kommentatorn Yoel Marcus skrev i morse i tidningen Haaretz att om någon skulle lägga fram en anti-israelisk resolution i FN:s säkerhetsråd i dag, skulle USA inte rösta emot.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ansågs först inte ha insett hur stor Vita Husets vrede var. Han ifrågasatte sin egen Washingtonambassadörs bedömning. Men nu har verkligheten börjat sjunka in.

För bara ett par timmar sedan ställde USA:s Mellanösternsändebud George Mitchel in sin resa och enligt obekräftade uppgifter skulle orsaken vara att Israel vägrat svara på ett antal frågor USA ställt och vägrat dra tillbaks beslutet om de 1 600 nya bossättar bostäderna.

Men Netanyahu vet att han kommer att tvingas välja mellan en konfrontation med USA och en konfrontation med sin egen bosättarvänliga regering, där såväl det ultraortodoxa Shaspartiet som Avigdor Liebermans Yisrael Beiteinu ingår.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".