Den psykiatriska vården kommer att behöva tillföras resurser. Foto: Nina Varumo/Scanpix.

Deprimerade ska kunna välja behandling

Personer som är deprimerade eller lider av ångest måste kunna välja mellan flera typer av behandlingar i landet. Det anser Socialstyrelsen i den slutliga versionen av nya nationella riktlinjer kring depression och ångest.

– Om man då får en diagnos för ångest eller depression så finns olika behandlingsmetoder att välja på. Om man tar det väldigt grovt så gäller det mediciner och psykoterapi. Då är det viktigt att vårdgivaren ser till att det blir ett reellt val, att båda möjligheterna finns att erbjuda patienten utifrån det som är mest lämpligt för den enskilde patienten och det som patienten själv vill, säger Lise-Lotte Risö Bergerlind, psykiatrispecialist och riktlinjernas prioriteringsordförande.

Vad krävs av landstingen för att man ska kunna ha de här möjligheterna som patient?

– Jag tror att man behöver tillföra resurser därför att jag tror att om vi upptäcker fler människor med ångest och depression och om vi har ett bredare behandlingsutbud så kommer många fler människor att behöva behandling. Då räcker resurserna inte till i dag.

Även tidigare har Socialstyrelsen uttryckt att vården för mycket på rutin skriver ut läkemedel till depressionssjuka och till dem med ångest.

Behandlingsformerna måste därför breddas och framförallt måste nu landstingen se över sina resurser för att även kunna erbjuda psykologisk behandling, som kognitiv beteendeterapi, KBT.

Här är rekommendationen att just metoden med KBT är mer effektiv än till exempel psykodynamisk terapi. Kritiken från de psykologer och terapeuter som anser att den metoden är bättre har varit stor.

– I detta tar jag ett patientperspektiv. Är det så att det finns en metod som har visat sig vara effektiv då tycker jag att man ska välja den. Om de andra metoderna också är effektiva måste man kunna visa det innan man kan rekommendera dem på det här sättet. Särskilt i ett system med begränsade resurser, säger Lise-Lotte Risö Bergerlind.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista