En person gripen efter nya skolhot

Efter hoten mot Kungliga Tekniska högskolan har hot riktats mot flera svenska skolor. Ludvigsborgsskolan i Västervik är i dag stängd. I Borås har en person gripits efter hot mot en skola.

– I och med att det är uppåt 500 barn så går det inte att negligera, så är det bara. Vi har personal som står och möter de barn som ändå kommer. De får vända och gå hem, säger rektor Jan Ögren på Ludvigsborgsskolan i Västervik.

Hot har riktats mot flera skolor runt om i landet efter händelserna i helgen då en man i 30-årsåldern hotade att skjuta studenter på Kungliga Tekniska högskolan.

I Piteå hotade en elev att ta med vapen till skolan, i Ramsele tog en elev med sig dynamit och tändhattar. Båda ärendena utreds nu vidare.

I Borås hotade en person att döda elever och lärare med gevär. Skolan har öppet, men under polisbevakning.

– Det är klart att det är otroligt olustigt att få en hotbild mot skolan oavsett vad risken för personal och elever är. Det är klart att det är obehagligt och olustigt, säger Bodaskolans rektor Helena Ottersgård.

Senare kunde polisen i Borås gripa en man misstänkt för hotet mot Bodaskolan

Polisen vet inte ännu inte vad som ligger bakom hoten, men mannen har tidigare gått på skolan.

Polisen kunde spåra mannen via hans dator.

Hot mot skolor tas på stort allvar av polisen, inte minst efter dödsskjutningarna på skolor i Finland de senaste åren.

Den man som misstänks för hot mot Kungliga Tekniska högskolan sitter fortsatt anhållen och förhörs nu under dagen. Ralf Ekman är mannens försvarare.

– När det gäller skuldfrågan så har han skrivit någonting men bestrider ansvar och han förnekar alltså brott. Han har inte haft för avsikt att hota någon, säger Ralf Ekman.

Ett hot mot en skola leder ofta till fler liknande hot, även om de flesta inte utgör något hot på riktigt, säger Martin Grann är professor i psykologi och chef för utvecklingsenheten på Kriminalvården.

– Det kan många gångar handla om personer som har ett stort behov av uppmärksamhet och är ensamma. De blir inspirerade av att det är så enkelt att få så stora rubriker. Det räcker, som i fallet med KTH, med att man lägger ut en text om någonting man ska göra eller avser att göra, fast man kanske inte hade tänkt göra det, säger Martin Grann.

Lotta Myhrén
lotta.myhrén@sr.se

i samarbete med SR Sjuhärad, SR Kalmar och SR Göteborg.