Kommuner som sinkar vindkraft varnas

Kommunerna förhindrar en snabbare expansion av vindkraften. Det tycker regeringen, som nu hotar med nya regler för tillståndsgivningen, säger miljöminister Andreas Carlgren.

– Jag vill snabbt få fram många beslut om vindkraft. Nu visar det sig att det är en del kommuner som systematiskt sätter käppar i hjulet. Fortsätter det är jag beredd att göra ändringar. Jag kan till exempel tänka mig att man säger att om en kommun inte gett besked inom ett visst antal veckor, så har de i det tysta godkänt det här.

Andreas Carlgren öppningstalade vid Energimyndighetens tvådagarskonferens Energitinget i Stockholm i dag. Där varnade han de kommuner som stoppar expansionen av vindkraften genom att aldrig ta ställning till ansökningar om tillstånd. Något som miljöministern menar har blivit vanligt.

Miljöministern sa också att den nya plan- och bygglagen kommer att innehålla nya klimatkrav som kommunerna ska kunna ställa till byggherrarna.

– Man måste redovisa både hur ens egna planer går ihop med de klimat- och energimål som vi har i hela Sverige, så att man till exempel bidrar till förnybar energi. Om ett bygglov får stor miljöpåverkan, så krävs också detaljplan. Det är för att se till att man inte utan koll påverkar miljön, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Svante Axelsson på Naturskyddsföreningen är inte imponerad av miljöministerns besked. För vagt, tycker han. Men han tycker att det är bra att regeringen nu vill tvinga kommunerna att svara när en ansökan om få att bygga vindkraftsverk kommer in.

– Det är bra att investerare får klara spelregler. Vi ska ju ställa om energisystemet och då kan vi inte hålla på och ha extrema låmgbänkar av det skälet. Utan en noggrann miljöprövning och sedan måste man kunna säga ja eller nej. Då tror jag att det är viktigt att kommunerna inte kommer undan, utan de måste våga stå för ett ja eller ett nej. Det är väl rimligt att kräva tycker jag, säger Svante Axelsson, Naturskyddsföreningens generalsekretare.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista