Det säljs allt fler nya bilar i Europa

Nybilsförsäljningen i Europa är på väg upp och Volvo Personvagnar är en av tillverkarna som åker med, enligt statistik från den europeiska bilbranschorganisationen Acea.

På en växande europeiskt bilmarknad är Volvo PV faktiskt en av snabbväxarna. I februari ökade nyregistreringarna för Volvo PV med 18 procent jämfört med samma månad 2009.

Volvo sålde 14 771 bilar under februari jämfört med 12 523 under samma månad förra året.

Nyregistreringen av personbilar inom EU ökade med tre procent under februari och med 7,9 under årets första två månader jämfört med samma period 2009.

Totalt nyregistrerades i februari 974 346 bilar.

I Tyskland, den största marknaden, sjönk dock registreringen med 29,8 procent i februari, men det vägdes upp av ökningar på andra stora marknaderna, som Frankrike, Italien, Storbritannien och Spanien.

För Saab Automobile som numera ägs av Spyker är det fortsatt trögt med försäljningen. I februari såldes 1 000 bilar jämfört med 2 100 förra året. Det är en minskning med 51,6 procent.

Kanske kommer vändningen nu när det står klart att Saab Automobile förstärker sin ledningsgrupp med en ny försäljningschef som har lång erfarenhet från bilvärlden. Han heter Adrian Hallmark och hämtas från tyska Porsche.

Hallmark kommer till Trollhättan där bilproduktionen planeras starta igen i nästa vecka men det kan dra igång igen redan den här veckan.

I den europeiska bilindustrin pågår det för övrigt ivriga diskussioner om samarbeten av olika slag.

Nu senast är det tyska Daimler och franska Renault som samtalar om att byta aktier med varandra för att lägga grunden för ett långsiktigt samarbete, rapporterar tidningen Financial Times i dag.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se