Storbritanniens utrikesminister David Miliband skakar hand med Kinas utrikesminister Yang Jiechi. Foto: Feng Li/Scanpix.

Kina vill inte införa sanktioner mot Iran

Kina är fortfarande inte berett att införa hårda sanktioner mot Iran. Det kom fram efter att Storbritanniens utrikesminister besökte Peking i dag.

Kina vill i stället fortsätta försöka hitta en förhandlingslösning på konflikten kring Irans kärnprogram.

Kinas utrikesminister Yang Jiechi uttryckte i dag att Kina har blivit mer oroat över konflikten kring Irans kärnprogram.

Uttalandet kom efter ett möte med Storbritanniens utrikesminister David Miliband som är här i Peking för att försöka övertyga Kina om att gå med på sanktioner mot Iran.

De stora västländerna är redan mycket oroade över Irans kärnvapenprogram. Det uttrycktes senast i går av Tysklands förbundskansler Angela Merkel som sade att det är dags att införa nya sanktioner.

Men trots att Kina också uttrycker oro, har man fortfarande inte sagts sig vara villigt att gå med på sanktioner. Däremot lovade man efter mötet i Peking i dag att samarbeta tätare med andra länder i Iranfrågan.

Kina är ett av fem länder med vetorätt i FN:s säkerhetsråd och har tidigare gått med på resolutioner mot Iran efter att ha försäkrat sig om att de inte skulle beröra oljeimporten.

Kinas utrikesminister Yang Jiechi sade i dag att Kina fortfarande söker en diplomatisk lösning på problemet, något som skulle passa Kina mycket bättre eftersom Iranrelationen är värdefull.

Sedan 2006 hör Iran nämligen till Kinas viktigaste oljeexportörer. På grund av Kinas snabba ekonomiska utveckling är säkrandet av råvaror, som olja, en mycket viktig del av Kinas utrikespolitiska strategi.

I augusti förra året köpte Kina rättigheten att expolatera ett mycket stort nyupptäckt oljefält i Iran.

Enligt det Stockholmsbaserade fredsforskningsinstitutet SIPRI:s senaste rapport är Iran dessutom Kinas näst största vapenkund, efter Pakistan.

Västländerna föreslår sanktioner mot iranska banker utomlands, däremot finns hittills inget förslag om att införa sanktionerna mot iransk olje- och gasindustri.

Efter mötet med Storbritanniens utrikesminister i dag sa Kinas Yang Jiechi att förhandlingar, och inte sanktioner, är det som kan lösa de grundläggande problemen med Irans kärnprogram.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista