Handeln beredda att förhandla själva

Det börjar hetta till i årets avtalsrörelse. Sista mars löper många stora avtal ut. Men ännu är parterna inte överens. Nu flaggar Svensk handels vd Dag Klackenberg för att handeln kan börja förhandla själva om inte industrin blir klara i tid.

– Min uppgift som företrädare för handelns företag är ju att i möjligaste mån se till att det finns ett avtal i tid. Vi vill inte ha ett avtalslöst tillstånd, och vi vill absolut inte ha strejk.

Så det betyder att om inte industrin bli klara inom kort, så får ni starta på upp egen hand?

– Ja, det är precis vad det betyder, säger Dag Klackenberg.

I dag är det den 16 mars. Det är alltså bara två veckor kvar tills de stora avtalen inom industrin och handeln går ut. Och det är nu bara tre veckor kvar till den för handeln så viktiga påskhelgen.

Dag Klackenberg säger att de tillsammans med Handelsanställdas förbund har satt nästa helg som gräns. Om industrin inte är klara då, så börjar de egna förhandlingar.

– Då får vi försöka se om vi kan ta hand om de här utomordentligt svåra frågorna som inhyrning av arbetskraft via bemanningsföretag, heltidsfrågan och andra svåra frågor. Vi vill helst slippa detta. Vi vill använda det här märket som vi använt förut.

Det här är något som du kommunicerat med teknikföretagen också?

– Ja, absolut. Det har vi gjort flera gånger. De är medvetna om att vi håller på att hamna i tidsbrist på handelns område.

Tycker du det är självklart att industrin ska vara de som sätter första avtalet?

– Ja, det tycker jag. Det har visat sig vara bra för den svenska ekonomin att den exportberoende delen av näringslivet, det vill säga de stora exportföretagen, att det är deras lönebetalande förmåga som ska sätta normen för ekonomin i övrigt. Det tycker jag är rimligt. Men för oss som kommer efter märket, vi måste ha ett märke. Har vi inte det måste vi försöka finna den här lönenivån själv. Det kanske inte är lika lätt för framgångsrika inhemska industrier och företag att finna detta, säger Dag Klackenberg vd för Svensk Handel.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista